Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyetértés az inflációról

2004.10.29. 07:50
A 2006. decemberi inflációs célnak a 3,5 százalékos szintet mind a pénzügyminiszter, mind a jegybank elnöke megvalósíthatónak tartja, s ezzel gyakorlatilag egybevágó véleményt fogalmaznak meg az elemzők is.
Amennyiben folytatódik a fiskális szigorítás, úgy elérhető a kormány 3,5 százalékos 2006. decemberi inflációs célkitűzése, amit a monetáris tanács (MT) is támogat - mondta Járai Zsigmond a jegybank inflációs konferenciáján. Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint a kormány olyan antiinflációs költségvetést nyújtott be a kormány a jövő évre, amellyel elérhető a 2005. végi 4,0 százalékos inflációs cél, 2006-ra pedig 3,5 százalékot tűzött ki a kabinet - ez már közel van a jegybank által 3,0 százalékos inflációban megfogalmazott árstabilitáshoz, amikor a gazdaság optimális növekedést produkálhat hosszú távon is.

Szavahihetőség

Elemzői vélemények szerint tartható a 3,5 százalék, ám azt is hozzáfűzik, hogy ez ambiciózus cél és sok tényező pozitív együttállása is kell hozzá - egybehangzó vélemények szerint ezek egyik legfontosabbika a stabil forintkurzus. Hamecz István, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint az infláció alakításában meghatározó szerepe van az árfolyamnak. A pénzügyminiszter szerint a kormány nem tudja az árfolyamot befolyásolni mással, mint az inflációt és a bizalmatlanságot csökkentő fiskális politikával, ez pedig növeli a jegybank mozgásterét.

Az euró jegyzésének öt forinton belüli változása elegendő stabilitást ad, és célszerű lenne az árfolyamnak 260 forint alatt maradnia, efölötti kurzus már akadályozná a dezinfláció lefutását - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Kovács György, a Budapest Economics szakértője szerint - az árfolyam stabilitásának fontossága mellett - kulcskérdés, hogy amennyiben sikeres lesz a jövő évi dezinfláció, ennek hatásai fennmaradjanak a következő évi várakozásokban is. A munkaerőpiacon olyan bérmegállapodásoknak kell kialakulniuk, amelyek az infláció lassulását tükrözik. Az elemzők szerint az olajár "beragadása" több évre is felfelé irányuló inflációs kockázatot jelenthet. Kedvező viszont, hogy jövőre nem kell áfaemelésekre számítani, így a januárban kieső áfa bázishatás várhatóan 2006-ban is megmarad.

Járai szerint az államháztartás hiánya az idén feltehetően nagyobb lesz ugyan a kormány által bejelentettnél és a jövő évi deficit is több lesz a kabinet által mondottnál, mindez mégis szigorítást jelent. Hamecz is kulcskérdésnek tartotta a gazdaságpolitikusok szavahihetőségét, sőt, ez fontosabb, mint egy-egy fiskális mutató konkrét prognózisa. A jegybankelnök szerint amennyiben az év további részében az infláció tovább mérséklődik és a nemzetközi körülmények és a gazdasági folyamatok változatlanok maradnak, az év végéig mód lesz a jegybanki kamat további csökkentésére. Suppan ennek mértékét 50 - illetve 25+25 - bázispontra teszi.