Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Húszmilliárd forint kellene a játszóterekre

2005.07.13. 08:40
A játszóterek kilencven százaléka felújításra szorul Magyarországon. Az önkormányzatok többsége még a kötelező felülvizsgálatot sem végeztette el és a szükséges átalakításokra sincs pénz.

Nem tudni, hány játszóteret sikerült június végéig felülvizsgálni a játszótéri eszközök biztonságáról szóló GKM-rendelet alapján, mivel a kijelölt állapotfelmérő társaságok adatainak összesítése jelenleg is folyik. Az önkormányzatok a játszóterek 10 százalékát mérték már fel és valószínűsíthető, hogy az összes játszótér 90 százaléka átalakításra szorul - mondta Mesterházi Attila, a fogyasztóvédelemért is felelős politikai államtitkár.

Játékfüggő az átalakítás

Szakértők a játszótérnek minősülő területek számát 15-20 ezerre becsülik, a KSH adatai szerint viszont köztéri, önkormányzati gyermekpark nincs több hétezernél. Egy játszótér komplett átalakításának költsége elsősorban a játékok számától függ. Egy eszköz ára több száz ezer forintnál kezdődik, ezenkívül fizetni kell a bontást, a játszótér bekerítését, illetve az ütéscsillapító réteg lerakását is.

A minisztérium pályázatain az átlagos támogatás 1,5-2 millió forintot tett ki, ennek alapján a pályázók körülbelül 4 millió forintot költhettek felújításra - véli Mesterházi. A sporttárca 2003-ban 139,5 millió forintot osztott szét játszóterek rekonstrukciójára 55 önkormányzat között.

Pályázatok és felülvizsgálat

Tavaly a családügyi minisztériumhoz került a játszótérfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok ügye, a tárca a regionális fejlesztési tanáccsal közösen 194,7 millió forintot fordított játszóterek fejlesztésének támogatására. A tervek szerint az idén augusztusban újabb pályázatot írnak ki 100 millió forint értékben, óvatos becslések szerint azonban 20-25 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az önkormányzatok megvalósítsák az átalakításokat. A gazdasági tárca rendelete alapján 2008 végéig kell átalakítani vagy lebontani azokat a játszótereket, melyeken balesetveszélyesnek minősített eszközöket találtak. A fennmaradó játszóeszközökre karbantartási és ellenőrzési tervet kell készíteni és az ellenőrzést évente legalább egyszer, 2009-től évente kétszer el kell végeztetni. Kérdés, hogy az önkormányzatok többsége miért nem vizsgáltatta felül a játszótereket.

A Napi Gazdaság által megkérdezett állapotfelmérő társaságok szerint a véleményezés nem kerül sokba, játszóeszközönként kevesebb mint 5 ezer forintot kérnek és ha három-négy környező település összefog, a kiszállási díjat is megoszthatják egymás között.