Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszámolják a vonatozó nyugdíjasokat

2006.09.04. 13:34
Noha formálisan ezentúl is ingyen utazhatnak a 65 év fölöttiek, a hadirokkantak és hadiözvegyek, valamint a hat év alatti gyermekek, valójában mégis fizetniük kell. A közlekedési tárcánál legalábbis azt tervezik, hogy - forgalomszámlálási okok miatt - ezentúl mindenkinek váltania kell jegyet, amely kiállításának technikai költségét meg kell fizetni. A GKM szerint ez egy fix, tehát az utazás hosszától független, de "jelképes" összeg lesz.

személyszállítási reform részeként januártól drasztikusan átalakul az állami tulajdonú tömegközlekedési társaságok - a ma még 24 Volán-cég, a MÁV és a GYSEV - tarifarendszere is. Az új árakról és kedvezményekről októberben dönt a kormány. Annyi azonban a közlekedési tárca napvilágot látott hírei alapján már látható: megszűnik a szó szoros értelmében vett ingyenes utazás.

A MÁV üzletszabályzata szerint jelenleg a 6 év alatti gyerekek, a hadirokkantak és hadiözvegyek, valamint a 65 évnél idősebb EU-állampolgárok utazhatnak ingyen. Nekik ma még jegyet sem kell váltaniuk, elég felmutatniuk a személyi vagy hadigondozási igazolványt.

Fix díj lesz


Számlálás indul
A közlekedési tárca tervei szerint januártól mindenki köteles lenne menetjegyet váltani. A ma még 100 százalékos kedvezményre jogosultaknak magáért az utazásért továbbra sem kellene fizetniük, azonban a jegy elkészítésének költségét egy úgynevezett jegykiállítási díj formájában mindenkinek meg kellene fizetnie.

Ez a GKM szóvivője, Ábrahám Gergely szerint várhatóan csak "jelképes" összeg lesz, amelyet fix árban határoznak meg. Így azt az utazás hosszától függetlenül fizetné meg mindenki; az is, aki Nyíregyházáról Zalaegerszegre utazik, de az is, aki csak a szomszéd városba vált 10-20 kilométernyi távolságra jegyet (jelenleg egy 10 kilométerre szóló teljes árú, másodosztályra szóló menetjegy 110 forintba kerül).

Figyelik, merre utazunk

A minisztérium azért tenné kötelezővé a jegyvásárlást, hogy jobban nyomon lehessen követni az utasforgalom alakulását - mondta a szóvivő. Így a tárca tervei szerint januártól olyan új jegytípust vezetnének be, amelyen nemcsak azt tüntetnék fel, hány kilométerre érvényes a jegy, hanem azt is, hogy a vásárlója honnan hová utazik.

A minisztérium célja, hogy felmérje a pontos utasszámot az egyes szakaszokon, mondta Ábrahám. Kóka János közlekedési miniszter még júliusban jelentette be, hogy a tárca - amely kezelésébe átkerültek szeptembertől a Volán-társaságok - megszüntetné egy útvonalon belül a közlekedési párhuzamosságokat, ennek első lépcsője a mostani utasszámvizsgálat.

Nem tudni, mennyibe kerül

A pontos adatok érdekében az új jegytípust nemcsak a MÁV-nál, hanem a Volán-járatokon is bevezetné a minisztérium. Ábrahám Gergely hangoztatta: erről, akárcsak a jegykiállítási díj bevezetéséről, az új tarifarendszer elfogadásával egyidejűleg, októberben dönt majd a kormány. A minisztérium januártól - az egész országban egyszerre - vezetné be az új rendszert.

Arra a kérdésre, hogy az új jegy kiállításához milyen informatikai fejlesztések szükségesek, és azoknak milyen költségük van, a szóvivő nem tudott választ adni. Azt sem tudtuk meg, hogy a MÁV vasútállomásai közül hányban van még jelenleg is kézi jegykiállítás, és azokat ellátják-e számítógéppel az új rendszer bevezetéséig.