Konrád
8 °C
26 °C

Egyre népszerűbbek a jelzáloglevelek

2005.02.08. 08:35
A lekötött betétek folyamatosan csökkenő kamatai miatt a lakossági befektetők körében is egyre népszerűbbé válhatnak a három hazai piaci szereplő által kibocsátott jelzáloglevelek.
A jelzáloglevelek népszerűsége érezhető mértékben növekedhet a következő időszakban: az elmúlt néhány hónapban ugyanis - a jegybanki kamatvágások hatására - gyorsan mérséklődtek az egyik legnépszerűbb lakossági befektetésnek számító, rövid futamidejű lekötött betétek éves hozamai.

Sok érv szólhat mellette

A jelzáloglevél népszerűségét erősítheti, hogy nagyjából mindent tud, amit egy lakossági ügyfél elvár befektetésétől: biztonsága közelíti az állampapírokét, hiszen a hazai jelzálogbankok csak komoly fedezettség mellett bocsáthatnak ki ilyen típusú papírokat. Annak ellenére, hogy alapvetően hosszabb lejáratú értékpapírról van szó, a tőzsdei kereskedelmen keresztül a likviditás is biztosított, a hozam pedig jellemzően 0,5-1 százalékponttal meghaladja az állampapírokét. További előnyt jelent, hogy a nyilvánosan kibocsátott jelzáloglevelek árfolyamnyeresége kamatbevételnek számít, így nulla százalékkal adózik. Az összeghatárokat tekintve a banki betétekhez képest egyértelműen rugalmasabb befektetésről van szó: a névérték általában tízezer forintos, tehát a jó hozam eléréséhez a befektetőnek nem feltétlenül kell többmilliós forgatható tőkével rendelkeznie. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ez a befektetési forma - a papírok dematerializált volta miatt - értékpapírszámla fenntartását feltételezi.

Az érintett hitelintézetek internetes honlapjainak tanúsága szerint jelenleg az OTP Jelzálogbank két papírjánál tart a jegyzési időszak. Az OJB 2008/V sorozatú jelzáloglevél első részletének jegyzési időszaka péntek délig tart, a jegyzési időszakban 104,49 százalékos bruttó forgalomba hozatali árfolyamon lehet a jelzálogleveleket jegyezni. Ha a befektető a jegyzési időszakban vásárol, az elérhető maximális éves hozam (EHM) mértéke 8,25, az évente fizetendő fix kamaté pedig tíz százalék.

Hosszú távú konstrukciók

Az OTP Jelzálogbank egy eddig egyedinek számító konstrukcióval, a tízéves futamidejű járadéklevéllel is jelen van a piacon, amely a kifizetés módja alapján leginkább egy nyugdíjpénztárszerű befektetéshez hasonlítható. A konstrukció lényege, hogy a befektető a kamatot és a tőkét havi rendszerességgel kapja meg a futamidő végéig, előre kiszámítható pluszjövedelemhez jutva ezzel. Jelenleg a járadéklevél (OJB 2015/J) második részletének jegyzési időszaka tart - szintén péntekig -, az éves kamat mértéke 8,69, a jegyzéskor elérhető hozam 8,02 százalékos, a bruttó forgalomba hozatali árfolyam pedig a jegyzési időszakban 104,5 százalék.