Árpád
-2 °C
4 °C

Csak óvatosan a jenhitelekkel

2007.10.29. 16:46
A lakosság számára új lehetőségként jelent meg a magyar piacon az euró és a svájci frank alapúak mellett a japán jen alapú jelzáloghitel, amely csábítóan alacsony kamatozása miatt rendkívüli népszerű. Kondíciói első látásra még a többi devizahitelhez képest is kedvezőbbnek tűnnek, van azonban néhány vonásuk, amely további költségekkel és kockázatokkal jár az ügyfelek számára.

A japán jen az egyik legnagyobb árfolyam-ingadozást mutató deviza, ami fokozott kockázatot jelent - figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Japán jenben határozzák meg a törlesztendő tőke- és kamatrészleteket, a törlesztés ugyanakkor forintban történik. A jenben fennálló tőke- és kamatrészleteket a törlesztés időpontjában érvényes forint/jen deviza-eladási árfolyamon számítják át forintra.

Mivel természetesen a forint/jen árfolyam előre nem meghatározható, és változása még a többi devizánál is nagyobb ingadozást mutat, ezért jelentős előre nem kiszámítható bizonytalanságot jelent minden jen alapú finanszírozást igénybe vevőnek. Az árfolyamváltozás kedvező és hátrányos egyaránt lehet. Amennyiben a forint erősödik a devizához képest, a havi részlet csökken, ha a forint gyengül, növekszik.

A japán jen alapú hitel fokozott árfolyamkockázatának csökkentése érdekében a megjelenő hitelkonstrukciókat úgy kínálják, hogy az ügyfél válthasson az egyes devizák (japán jen, euró, svájci frank, forint) között. A devizák között azonban nincs közvetlen átváltási lehetőség: a teljes hitelösszeget először forintra váltják devizavételi árfolyamon, majd azt váltják át egy másik devizára eladási árfolyamon.

A devizanemcsere esetén a kettős váltás költsége az ügyfelet terheli. A devizavételi és eladási árfolyam közötti különbség hitelintézetenként eltérő lehet, azt a bank szabadon állapíthatja meg.

A japán jenben is felvehető hiteleket bevezetéskor többnyire akciós feltételekkel (alacsony kamat, 0 kezelési költség stb.) kínálják, célszerű azonban tájékozódni, hogy ezek a kedvezmények, előnyök meddig és milyen feltételekkel érvényesek. A PSZÁF javasolja, hogy aki ilyen hitelt kíván felvenni, kérjen teljes körű tájékoztatást a szerződés megkötése előtt.

Az alacsony hitelkamatok arra ösztönözhetik a hitelfelvevőt, hogy magasabb hozam reményében befektesse a felvett hitelösszeget. Ekkor azonban nemcsak a remélt többletjövedelem, de a befektetett tőke egy része is veszélybe kerülhet, s a hitelt más jövedelemforrásból kell visszafizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?