Móric
14 °C
15 °C

Csak óvatosan a jenhitelekkel

2007.10.29. 16:46
A lakosság számára új lehetőségként jelent meg a magyar piacon az euró és a svájci frank alapúak mellett a japán jen alapú jelzáloghitel, amely csábítóan alacsony kamatozása miatt rendkívüli népszerű. Kondíciói első látásra még a többi devizahitelhez képest is kedvezőbbnek tűnnek, van azonban néhány vonásuk, amely további költségekkel és kockázatokkal jár az ügyfelek számára.

A japán jen az egyik legnagyobb árfolyam-ingadozást mutató deviza, ami fokozott kockázatot jelent - figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Japán jenben határozzák meg a törlesztendő tőke- és kamatrészleteket, a törlesztés ugyanakkor forintban történik. A jenben fennálló tőke- és kamatrészleteket a törlesztés időpontjában érvényes forint/jen deviza-eladási árfolyamon számítják át forintra.

Mivel természetesen a forint/jen árfolyam előre nem meghatározható, és változása még a többi devizánál is nagyobb ingadozást mutat, ezért jelentős előre nem kiszámítható bizonytalanságot jelent minden jen alapú finanszírozást igénybe vevőnek. Az árfolyamváltozás kedvező és hátrányos egyaránt lehet. Amennyiben a forint erősödik a devizához képest, a havi részlet csökken, ha a forint gyengül, növekszik.

A japán jen alapú hitel fokozott árfolyamkockázatának csökkentése érdekében a megjelenő hitelkonstrukciókat úgy kínálják, hogy az ügyfél válthasson az egyes devizák (japán jen, euró, svájci frank, forint) között. A devizák között azonban nincs közvetlen átváltási lehetőség: a teljes hitelösszeget először forintra váltják devizavételi árfolyamon, majd azt váltják át egy másik devizára eladási árfolyamon.

A devizanemcsere esetén a kettős váltás költsége az ügyfelet terheli. A devizavételi és eladási árfolyam közötti különbség hitelintézetenként eltérő lehet, azt a bank szabadon állapíthatja meg.

A japán jenben is felvehető hiteleket bevezetéskor többnyire akciós feltételekkel (alacsony kamat, 0 kezelési költség stb.) kínálják, célszerű azonban tájékozódni, hogy ezek a kedvezmények, előnyök meddig és milyen feltételekkel érvényesek. A PSZÁF javasolja, hogy aki ilyen hitelt kíván felvenni, kérjen teljes körű tájékoztatást a szerződés megkötése előtt.

Az alacsony hitelkamatok arra ösztönözhetik a hitelfelvevőt, hogy magasabb hozam reményében befektesse a felvett hitelösszeget. Ekkor azonban nemcsak a remélt többletjövedelem, de a befektetett tőke egy része is veszélybe kerülhet, s a hitelt más jövedelemforrásból kell visszafizetni.