Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Magyar céget alapított a Telekom Austria

2002.05.29. 10:41
Jet2web Magyarország Távközlési és Szolgáltató Kft. néven céget alapított Magyarországon az osztrák Telekom Austria (TA) AG. A lépés a Magyarországon keresztül is kiépíteni tervezett új internetes gerinchálózat engedélyeztetésével függ össze - tájékoztatta a Napi Gzadaságot Martin Brendl, a TA szóvivője.
A beruházás során egy Kelet-Közép-Európán átvezető, nagy sebességű optikai hálózatot építenek ki, 5 millió eurós összköltséggel. Az első körben Bécsből Brnón, Prágán és Frankfurton át Münchenig épült ki a hálózat. Az ez évi tervekben szerepel Pozsony és Budapest is, utána pedig Zágráb felé veszik az irányt.

A magyarországi piaci szereplők a Napi értesülései szerint nem hallottak a tervről. Ha ez egy "fekete" hálózat lesz, amit csak bérbe adnak, akkor nem minősül távközlési szolgáltatásnak és nem kell hozzá a Hírközlési Főfelügyelet (HíF) engedélye, ám ha a kapacitást - akár zárt körben is - Magyarországon is értékesíteni kívánja, akkor igen - írja az üzleti napilap.

A TA osztrák internetszolgáltatóját szintén Jet2webnek hívják. Ausztriában tavaly 666 ezer ügyfele volt, piaci részesedése 37 százalékot tett ki. Csehországban a Czech On Line-on keresztül a Jet2web a netes hozzáférés-szolgáltatási piac vezető társasága volt.

A 3 millió forintos törzstőkéjű Jet2web Kft.-ről Brendl elmondta: Magyarországon nem kívánnak sem a távközlési, sem az internetes piacon megjelenni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!