József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jól fizet a privát egészségügy

2005.12.07. 09:03
Az orvos igazgatók, a kutatási és fejlesztési területek irányítói, valamint a törzskönyvezési vezetők keresnek a legjobban a forprofit egészségügyi posztokon dolgozók közül. A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint alacsony fizetésük miatt a beosztott kutatók panaszkodhatnak legjobban: egy hónap alatt bruttó 174 ezer forintot keresnek.

Az orvos igazgatók éves jövedelme kiemelkedik a versenyszféra egészségügyi posztjai közül, hasonlóan keresnek ugyanis, mint a pénzügyi vezetők. Igaz, a klinikai kutatásokat és fejlesztési programokat vezető és irányító orvos igazgatók 17,5 milliós éves jövedelme egymillióval elmarad az értékesítési és marketingvezetők fizetésétől.

Miliós különbségek

A Hewitt Humán Tanácsadó Kft. 2005-ös kompenzációs adatbázisa szerint a bruttó 13 milliót közelíti a kutatási és fejlesztési igazgatók éves keresete. Ezek a vezetők a tudományos és etikai standardok betartásáért, a fejlesztések során a költségvetésért, valamint a klinikai próbák hatékonyságáért felelnek.

A forprofit egészségügyi pozícióban dolgozók közül a harmadik legjobban keresők a törzskönyvezési vezetők, akik a vállalat termékeinek regisztrációjáért és megfelelő listázásáért felelősek. Egy év alatt 10,6 milliót keresnek bruttóban, vagyis a havi 900 ezret közelíti a bérük. Több mint 2,5 millió forint különbség van a különböző felelősségi és döntési jogkörrel felruházott orvoslátogatók éves keresete között – tájékoztatta a Világgazdaságot Jakobsen Ákos, a Hewitt benchmarkingüzletágának vezető tanácsadója.

Míg a felügyelet alatt dolgozó gyógyszerészeti és orvosi termékek, eszközök, berendezések értékesítésével foglalkozó szakemberek havi keresete meghaladja a 430 ezret, addig az orvoslátogatói vezetői poszton dolgozók havi bruttó jövedelme 650 ezer körül alakul, hasonlóan a k+f-specialistákhoz.

Kevés mozgóbér

Alacsony fizetésük miatt a beosztott kutatók panaszkodhatnak, egy hónap alatt ugyanis bruttó 174 ezret keresnek, míg főnökeik havi 400 ezernél is magasabb bruttót kapnak, szinte ugyanannyit, mint a laboratóriumvezetők. Utóbbi szakemberek a különböző tesztek és elemzési folyatok eredményeinek ellenőrzéséért és irányításáért felelnek, beleértve a tesztadatok pontosságát és érvényességét is. Éves mozgó bérük igen csekély, még a 220 ezret sem éri el.

A versenyszféra egészségügyi posztjainak egyébként is érdekessége, hogy szinte egyáltalán nincs jelentősége a mozgó bérnek. Mindössze három olyan pozíció létezik, ahol a változó jövedelem éves mértéke kétmillió forint körüli, az orvos igazgatói mellett a vezető orvoslátogatói és a kutatási igazgatói munkakörben.

Bár itthon nem számít rossz fizetésnek az orvos igazgatók éves jövedelme, osztrák kollégáik a duplájánál is többet keresik (37 millió forintnak megfelelő összeg évente) – derül ki a Hewitt adataiból. Hasonlóan alakul az itthon és az Ausztriában dolgozó törzskönyvezési vezetők fizetése közötti különbség is, hiszen az osztrákok forintra átszámolt bére a 20 milliót is meghaladja.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft