Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mi lesz veled, magyar juh?

2008.03.25. 07:33
Kevesebb bárány, magasabb árak és a mintegy 16 százaléknyi felvásárlási árat "elnyelő" költségemelkedés jellemzi eddig az évet, mondják a juhászok. Az ágazat évi 38-42 millió eurós exportot termel, azonban a bizonytalan feltételek miatt sokan a tenyésztés felhagyására készülnek.

Kevesebb bárány, magasabb árak és a mintegy 16 százaléknyi felvásárlási árat "elnyelő" költségemelkedés jellemzi eddig az évet - mondta Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke. A takarmányárak esetenként 50-100 százalékkal emelkedtek, és az sem javít a helyzeten, hogy sok gazdálkodó bérelt földön tart állatot vagy termeli meg a szükséges takarmányt, sőt a tenyésztők tíz százalékának egyáltalán nincs bérelt földje sem.

Ráadásul a szektor jövedelmezősége nem engedi meg, hogy az egyre jobban felszökő földárak mellett nagyobb vásárlásba fogjanak a juhászatok - mondta Fésűs László, a Magyar Juhtenyésztők Szövetségének elnöke. A szövetség adatai szerint a juhágazat a mezőgazdasági termelésből 0,8-1 százalékkal, az állati eredetű termékekből két százalékkal részesedik.

A KSH adatai szerint folyamatosan csökkent az utóbbi években az anyajuhállomány - már egymillió alatt van -, évente 600-800 ezer bárányt exportálnak, az ebből származó árbevétel pedig 38-42 millió euró. Amennyiben augusztusig nem tudják meg a tenyésztők, hogy milyen szabályozásra, támogatásokra számíthatnak 2013-ig a jövőre bevezetni tervezett farmtámogatási rendszerben, akkor sokan valószínűleg felhagynak a juhtartással - mondta Fésűs.

Holott az ágazatban volna perspektíva. Az EU juhtermékekből nem egészen 80 százalékban önellátó, a 2006 óta a régi tagországokban érvényben lévő farmtámogatási rendszer sajátossága miatt sokan felhagytak a juhtartással, ezért is javasolták az uniós agrárminiszterek hét eleji találkozóján az írek, hogy állítsák vissza a régi rendszert, amelyben egyedenként járt a támogatás.