Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Jelentős ipari növekedés a térségben

2005.01.11. 13:48
A hazai ipari termelés közel nyolc százalékkal, a szlovák négy százalékkal, a cseh pedig tizenegy százalékkal nőtt egy év alatt. A cseh ipari termelés tavalyi, viszonylag nagy növekedését az EU-csatlakozással magyarázzák a szakértők.
Magyarországon az ipari termelés tavaly novemberben az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 0,2 százalékkal nőtt az előző havi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 7,7 százalékkal emelkedett a 2003 novemberi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2003 novemberit 10,5 százalékkal haladta meg, az első 11 hónapban 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Növekmény

Tavaly októberben az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlan adattal. A múlt év októberében az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 1,8 százalékkal emelkedett. Az ipari termelés 2003 novemberében az előző év azonos időszakához képest 6,8 százalékkal javult, a munkanaphatástól tisztított mutató 9,7 százalékot mutatott.

Mindeközben a szlovák ipar novemberben 2,5 százalékkal nőtt az októberi 0,2 százalék után - közölték a szlovák statisztikai hivatalban kedden. Az elemzők 3,1 százalékot vártak novemberről. Tavaly az első tizenegy hónapban a szlovák ipari termelés 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2003-ban az első tizenegy hónapban 4,9 százalékos volt a többlet az egy évvel korábbihoz képest, egész évben pedig 5,5 százalék.

Csatlakoztak

A cseh ipari termelés novemberben 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, az októberi, 2,6 százalékos havi többlet után - jelentették a cseh statisztikai hivatalban kedden. Az egy évvel korábbival összevetve a cseh ipar termelése novemberben 10,9 százalékkal volt nagyobb, a tizenkét havi ütem még gyorsult az októberi, 8,1 százalékhoz képest, de elmaradt az elemzők várta 13,7 százalékos többlettől.

A cseh ipari termelés tavalyi, viszonylag nagy növekedését az EU-csatlakozással magyarázzák a szakértők. Elemzői becslések szerint a cseh ipari termelés tavaly évi átlagban 8,8 százalékkal bővült, a 2003-as négy százalékos növekedés után.