Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jelzálogos lakást is vehetünk hitelre

2006.08.28. 11:14
Nincs egyszerű dolga annak, aki olyan lakást szeretne hitelre megvenni, amelyet annak idején a mostani eladó is kölcsönre vett. A jelzáloggal terhelt lakásra is kaphatunk azonban hitelt, de okosan kell megkötni az adásvételi szerződést.

Nem kell kétségbeesnie annak, aki hitelre vett és még jelzáloggal terhelt lakást szeretne megvenni. Ha ilyen lakást szeretnénk vásárolni, akkor ezt már az adásvételi szerződés megkötésénél figyelembe kell venni. Első lépésként az eladónak kérnie kell a bejegyzett jelzálogjogot birtokló banktól egy nyilatkozatot arról, hogy mennyi a fennálló tartozás összege, amelynek kiegyenlítése esetén lekerülhet a jelzálogjog a lakásról.

A szerződést úgy kell megírni, hogy a vételár megfizetése több részletben történjen, amelyből az első részlet jelzálogjog törléséhez kell. A lakás akkor válik tehermentessé, amikor a bank kiadja a törlési nyilatkozatot, majd ennek alapján a földhivatalban törlik a jelzálogjogot.

Hitelről hitelre is válthatunk

Bonyolultabb a helyzet, de nem reménytelen, ha a vevő nem rendelkezik a vásárláshoz szükséges önerővel, ezért lakáshitelt kell felvennie. Ekkor is két eset lehetséges: vagy elég az önerő a jelzálog eltávolításához, vagy nem. A pénzintézetek számára az előbbi az egyszerűbb eset, ekkor ugyanis az önerőből történő tehermentesítés után a bank már tulajdonképpen a tehermentes ingatlanra nyújt hitelt.

Akkor sem kell azonban elkeseredni, ha nincs elegendő saját forrásunk a jelzálogjog töröltetéséhez, a bankok ugyanis erre az esetre is kínálnak megoldást. Ekkor a hitel folyósítása is több részletben történik. Az elsőt általában közvetlenül a jelzálogjogot bejegyző bank kapja előtörlesztésre, majd a jelzálogjog törlése után az eladónak fizetik ki a fennmaradó összeget.

A második részlet utalása például akkor történhet, ha a jelzálogteher a földhivatalnál már széljegyzetten törlés alatt van, de nem minden bank fogadja el a széljegyzett törlést, ami néhány nap alatt bejegyzésre kerül. Az adásvételi szerződésben persze pontosan ki kell kötni, hogy a hitel bizonyos része tehermentesítésre szolgál.

A kondíciók nem térnek el

Fontos tudni, hogy nem minden jelzálogjog váltható ki banki hitelből. A magánszemélyek jelzálogjogának kiváltása például problémákba ütközhet, a banki jogokkal azonban nem lehet gond. A hitel bírálata a fenti esetben is az általános előírások szerint történik, a hitel kondíciói és a hiteldíj mértéke a legtöbb banknál a tehermentes használt lakás vásárlásához nyújtható hitelekével azonos.

A kamatok tekintetében okkal vetődik fel a kérdés, hogy a jelzálogjog törléséig, illetve az új jelzálogjog bejegyzéséig a folyósított hitel (amennyiben támogatott forinthitelről van szó) után piaci kamatot kell-e fizetni. Ezen a ponton a bankok ajánlata jelentős eltéréseket mutat, valahol eleve csak piaci kamatra lehet a felvázolt esetben hitelt kapni, míg másutt a jelzálogbanki refinanszírozásig (a kiváltandó hitel törlése és az új bank zálogjogának bejegyzése után) kell a nem támogatott kamattal törleszteni. Olyan lehetőség is akad, hogy a szerződéskötéstől számított 60 napon belül bármikor megkezdheti az ügyfél a törlesztést.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft