Szilvia
5 °C
16 °C

Szigorítják a jelzálog-törvényt

2004.04.14. 08:58
A módosítás hatására Európa legkorszerűbb fedezeti rendszer jöhet létre, ami még biztonságosabb befektetéssé teszi a jelzáloglevelet.
Több ponton is módosulhat a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény - tudta meg a Napi Gazdaság. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a módosítás a közigazgatási államtitkári értekezletre vár, de részleteket nem kívántak elárulni. A lap információja szerint a módosítások közül az egyik a jelzáloglevelek fedezeti követelményeinek szigorítása, amely nemcsak a jogharmonizációt, hanem a fedezetrendszer erősítését is szolgálja.

Szigorítanak

Információk szerint a törvénymódosítás további eleme, hogy az elidegenítési és terhelési tilalmat pontosítják, amennyiben ezt akkor is érvényesíthetik majd a bankok, ha az illetékes földhivatal még nem jegyezte be. A módosítás harmadik fontos eleme, hogy a jelzálogbankok a jövőben a visszahívott jelzálogleveleiket nem hozhatják újból forgalomba, azokat forgalomból kivontnak kell minősíteniük. A módosítás továbbá lehetőséget ad közvetlenül devizaalapú jelzáloglevél-kibocsátásra is, ezt derivatív (árfolyam- és kamatfedezeti) ügyletekkel kell lefedezni, nyitott pozíció nem maradhat a banknál. Ennek a részleteit a PM szabályozza majd.

A fedezetrendszer említett korszerűsítésénél a legfontosabb, hogy a jövőben a jelzáloglevelek tőketartozásával megegyező tőkefedezetet kell felmutatni, a jelzáloglevelek kamattartozásával szemben pedig legalább ugyanannyi kamatfedezetet. A jelzáloglevelek fedezete egyébként maga a jelzáloghitel, annak tőke- és kamatrésze (ebbe bele kell érteni az éves kezelési költséget is). Jelenleg csak az az elvárás, hogy a jelzáloglevelek tőke- és kamatrésze mögött legalább ugyanannyi fedezet álljon.

Finomítnak

A módosítás azonban ezzel sem elégszik meg, tovább finomítja a fedezetrendszert azáltal, hogy kiköti: a fedezet tőke-, illetve kamatrészének jelenértéke meg kell, hogy egyezzen a jelzáloglevelek tőke-, illetve kamattartozásának jelenértékével. Az Európában a legfejlettebb fedezet-nyilvántartási módszernek számító módosítást némi felkészülési idő után, előreláthatólag csak 2006 januárjától kell majd alkalmaznia a három hazai jelzálogbanknak, a HVB Jelzálogbanknak, a Földhitel és Jelzálogbanknak és az OTP Jelzálogbanknak.

A fedezet jelenérték-számításának módját részleteiben szintén egy PM-rendelet szabályozza majd. A fedezetekkel szemben további szigorú kikötés, hogy a megfelelő fedezetnek nemcsak a negyedéves jelentésekben, hanem minden időpillanatban meg kell lennie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?