Vazul
10 °C
25 °C

Szigorítják a jelzálog-törvényt

2004.04.14. 08:58
A módosítás hatására Európa legkorszerűbb fedezeti rendszer jöhet létre, ami még biztonságosabb befektetéssé teszi a jelzáloglevelet.
Több ponton is módosulhat a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény - tudta meg a Napi Gazdaság. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a módosítás a közigazgatási államtitkári értekezletre vár, de részleteket nem kívántak elárulni. A lap információja szerint a módosítások közül az egyik a jelzáloglevelek fedezeti követelményeinek szigorítása, amely nemcsak a jogharmonizációt, hanem a fedezetrendszer erősítését is szolgálja.

Szigorítanak

Információk szerint a törvénymódosítás további eleme, hogy az elidegenítési és terhelési tilalmat pontosítják, amennyiben ezt akkor is érvényesíthetik majd a bankok, ha az illetékes földhivatal még nem jegyezte be. A módosítás harmadik fontos eleme, hogy a jelzálogbankok a jövőben a visszahívott jelzálogleveleiket nem hozhatják újból forgalomba, azokat forgalomból kivontnak kell minősíteniük. A módosítás továbbá lehetőséget ad közvetlenül devizaalapú jelzáloglevél-kibocsátásra is, ezt derivatív (árfolyam- és kamatfedezeti) ügyletekkel kell lefedezni, nyitott pozíció nem maradhat a banknál. Ennek a részleteit a PM szabályozza majd.

A fedezetrendszer említett korszerűsítésénél a legfontosabb, hogy a jövőben a jelzáloglevelek tőketartozásával megegyező tőkefedezetet kell felmutatni, a jelzáloglevelek kamattartozásával szemben pedig legalább ugyanannyi kamatfedezetet. A jelzáloglevelek fedezete egyébként maga a jelzáloghitel, annak tőke- és kamatrésze (ebbe bele kell érteni az éves kezelési költséget is). Jelenleg csak az az elvárás, hogy a jelzáloglevelek tőke- és kamatrésze mögött legalább ugyanannyi fedezet álljon.

Finomítnak

A módosítás azonban ezzel sem elégszik meg, tovább finomítja a fedezetrendszert azáltal, hogy kiköti: a fedezet tőke-, illetve kamatrészének jelenértéke meg kell, hogy egyezzen a jelzáloglevelek tőke-, illetve kamattartozásának jelenértékével. Az Európában a legfejlettebb fedezet-nyilvántartási módszernek számító módosítást némi felkészülési idő után, előreláthatólag csak 2006 januárjától kell majd alkalmaznia a három hazai jelzálogbanknak, a HVB Jelzálogbanknak, a Földhitel és Jelzálogbanknak és az OTP Jelzálogbanknak.

A fedezet jelenérték-számításának módját részleteiben szintén egy PM-rendelet szabályozza majd. A fedezetekkel szemben további szigorú kikötés, hogy a megfelelő fedezetnek nemcsak a negyedéves jelentésekben, hanem minden időpillanatban meg kell lennie.