Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kamatkedvezmény jó adósoknak

2006.09.12. 13:20
A biztosítótársaságokhoz hasonló bónuszrendszert vezetett be a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt., vagyis a hitelüket pontosan, késedelem nélkül fizető ügyfelek tartozásainak kamata folyamatosan csökken. Ez hosszabb futamidejű hiteleknél több százezres, de akár milliós megtakarítást is jelenthet.

A Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. bevezetett egy olyan konstrukciót, amely kamatcsökkentéssel jutalmazza azokat az ügyfeleket, akik jelzáloghitelüket pontosan, késedelem nélkül fizetik. A jelzálog-hitelezésben ez új gyakorlat, hiszen a pénzintézetek nem tesznek különbséget jó és rossz adós között: az évek óta késedelem és elmaradás nélkül fizető ügyfél a kölcsön teljes futamideje alatt ugyanolyan mértékű kamatot fizet, mint az az adós, aki folyamatos csúszásban, elmaradásban van.

A CEC első éve
A Central European Credit Ingatlanhitel tavaly augusztusi indulása óta 3,2 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki – mondta Varga Eszter vezérigazgató. Ez erőteljesebb fejlődés, mint amire induláskor számítottak, hiszen a cég célja az első két évben ötmilliárd forint kihelyezése volt. Most úgy tűnik, ezt hamarabb is teljesíteni tudják.

Maga a konstrukció nem ismeretlen a pénzügyi világban. A biztosítótársaságok régóta alkalmazzák bonus/malus rendszerüket, amelynél a balesetmentesen vezető gépkocsi-tulajdonosnál folyamatosan csökken a biztosítási díj.

„Pontosan és késedelem nélkül fizető ügyfeleinket meg kell becsülnünk, és ezt pénzben is kifejezésre kell juttatnunk” – magyarázta a bónuszprogram bevezetését Bánfai Gergő vezérigazgató. Az új konstrukcióban az számít jól fizető ügyfélnek, aki az esedékesség hónapjának végéig eleget tesz fizetési kötelezettségének. Ha ez féléves időszakig fennáll, akkor a CEC Credit a következő hónaptól kezdődően az ügyfél kamatlábát 0,1 százalék ponttal csökkenti, és ezt minden féléves periódus után megteszi.

Példával szemléltetve a bónuszprogrammal elérhető megtakarításokat: egy 20 éves futamidejű, 20 millió forintnak megfelelő svájci frank alapú hitelnél a második évtől évi 49 ezer forinttal, az ötödik évtől évi 122 ezer forinttal, a tizedik évtől kezdődően évi 276 ezer forinttal kell kevesebb kamatot fizetni. A kamatmegtakarítás 20 éves futamidőre számított összege elérheti a 3,8 millió forintot.

Ha az ügyfél késik törlesztőrészlete megfizetésével, az adós elveszti korábban megszerzett kamatkedvezménye mértékét, hitele az induló kamatszintre áll vissza, a bónuszprogram pedig újraindul – magyarázta a vezérigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!