Sára, Márió
2 °C
6 °C

A jogászok keresik a legtöbbet

2005.12.27. 08:51
Idén a jogászok és az informatikusok keresték a legtöbbet beosztott alkalmazottként. Budapesten a legmagasabbak a fizetések, a bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja, derül ki a HayGroup felméréséből.

A legtöbb vállalat az inflációt és az egyéni teljesítményt veszi alapul a béremelések során a HayGroup Menedzsment Tanácsadó Kft. 2005-ös jövedelemszint-felmérése szerint. Az irodai alkalmazottak és a fizikai dolgozók esetében a fizetésrendezések alapja elsősorban az infláció, a felsővezetők, vezetők és szakemberek bérrendezésénél elsődlegesen az egyéni teljesítményt veszik figyelembe.

Informatika, jog

A bérek különbsége egyes munkaköri szinteken a 20 százalékot is meghaladja az azonos szintű munkakörökben foglalkoztatottak között, ami jelentős növekedés az elmúlt évi vizsgálat eredményeihez képest, írja a NAPI Gazdaság. A felmérés szerint idén a jogi és az informatikai munkakörök a legjobban fizetettek az azonos szervezeti hierarchiát tekintve. Fizetési szempontból a legelmaradottabb munkakörök közé a termelési, a minőségbiztosítási, a környezetvédelmi és a munkavédelmi munkakörök tartoztak.

Alacsonyabb szintű munkakörök esetén a regionális, magasabb szintű munkakörök esetén az iparági jellemzőket tükrözik a vállalati bérszintek. A HayGroup úgy találta, hogy ismét Budapest az első a fizetések regionális versenyében; Nyugat-Magyarország a második, míg Kelet-Magyarország a harmadik. Az eddigi trendnek megfelelően a fogyasztási termékeket előállító, forgalmazó (FMCG) vállalatok bérpiaca az országos felett helyezkedik el. A különbség munkaköri szintenként különböző, de jól megfigyelhetően nő a vezetői szintek felé haladva. Az összjövedelmet tekintve átlagosan 11 százalékkal fizetnek jobban az FMCG vállalatok.

Emelés januárban

A fizetésrendezés leggyakoribb időpontja a megkérdezett cégek körében a január. Egyre több vállalat köti azonban a béremelések időpontját a pénzügyi év kezdetéhez, ami gyakran az év más időszakára esik. A jövedelemfelmérésben 220 vállalat vett részt. A vállalatok fele budapesti, 22 százalékuk kelet-magyarországi, 30 százalékuk nyugat-magyarországi székhelyű.