Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tízezer alatt nincs jótállás

2003.11.24. 12:45
Nem kötelező jótállást vállalnia forgalmazónak szombattól a bútorokra, vitorlásokra, autóbuszokra, illetve tízezer forint alatti műszaki cikkekre. Ezt egy most hatályba lépő kormányrendelet szabályozza, a cél pedig, hogy közelítsünk az EU-szabályokhoz. Fontos változás, hogy ezentúl csak magánembereknek jár a kötelező jótállás, a szervizeléshez ezentúl nem kell a blokk, sőt a jótállási jegy hiánya sem lesz akadály a javításhoz.
Szombattól változtak a jótállás szabályai, sok tekintetben rosszabbul is járhat a figyelmetlen vásárló. Nem kötelező ugyanis jótállást vállalnia a kereskedőnek több termék esetén.

Bútorra nem kötelező

A legtöbb embert az érinti a leginkább, hogy a bútorokra megszűnik a kötelező jótállás. A többszázezer forintban kerülő bútorok esetében jól meg kell nézni, milyen terméket veszünk. Ha ugyanis egy hét után szétesik a szekrénysor, a vásárló csak perelni tud.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vállalkozó nem adhat garanciát, hiszen ha jótállást ad, növelheti a versenyképességét - nyilatkozta az Index kérdésére Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályának helyettese. Ezen kívül megszűnik a jótállása a vitorlásoknak és a buszoknak. Az előbbi egy minőségi nagyberuházás, ahol általában egyéni megállapodások szerint kötnek jótállást, utóbbi esetében pedig nem jellemző, hogy magánszemélyek vásárolnának buszokat. A kötelező jótállás ugyanis csak magánszemélyeknek jár.

Nem kell a blokk

A másik fontos változás, hogy tízezer forint alatti kisgépek, háztartási gépek és műszaki cikke esetében sem kötelező a jótállás. Itt is vigyázni kell, hiszen előfordulhat, hogy egy kereskedő 9900 forintért árul DVD-lejátszót. A vásárló örül az olcsó terméknek, de ezeknél nem jár a jótállás, így ha baj van, nem lehet reklamálni - figyelmeztet Siklósi Máté. Vasalóra, barkácsgépre és telefonra azonban még továbbra is kötelező a jótállás.

A változások közül Siklósi kiemelte még, hogy azokban az esetekben, ahol kötelező a jótállás, a garanciális időszak egységesen egy év lesz. Ezentúl a forgalmazónál is lehet javíttatni, tehát nem küldhetnek el márkaszervizekhez.

A jótálláshoz a jótállási jegy is elegendő lesz, nem kérhetik jövőben a blokkot. Ezt azonban érdemes megőrizni, mert az egy év jótállás után megkezdődik a szavatossági idő, ahhoz pedig kell a blokk is. Jár a jótállás akkor is, ha a kereskedő nem állítja ki a jótállási jegyet. Ha a vásárló bizonyítani tudja, hogy mikor vette a terméket (például blokkal), a cégnek kötelező elvégezni a javítást.

Közeledés az EU-hoz

Kedvezőtlen változás, hogy ellentétben az eddigi szabályokkal, most már csak törekednie kell a kereskedőnek, hogy 15 napon belül végezze el a szükséges javításokat. Siklósi Máté azonban elmondta, hogy a cégek nem húzhatják a javítást sem a végtelenségig. Ha túl hosszan javítja a terméket, megbüntethető.

A változásoknak a célja, hogy a fogyasztóvédelmi szabályozás közeledjen az uniós normákhoz. Az Európai Unióban sehol nem kötelező a jótállás, mindenhol az önkéntes jótállásra térnek át. Siklósi Máté szerint a kereskedők érdekeltek lesznek abban, hogy az előírtnál nagyobb garanciát adjanak, mert ez növelheti versenyhelyzetüket.

A vásárlói szokásoknak is meg kell változni, a fogyasztónak meg kell nézni, hol és mit vásárol. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak a drága termékek lennének jók, hiszen nagyon sok olcsó és minőségi árut lehet kapni.