Valér
4 °C
8 °C

Benzinár: egy picit csökkentenének

2004.05.12. 18:36
A Fidesz több mint húsz, a kormány néhány forinttal csökkentené a benzin jövedéki adóját - a közgazdász szerint mindkét javaslat a kampányidőszak terméke és nincs figyelemmel az államháztartás szempontjaira.
A kormány a házszabálytól való eltéréssel kívánja hétfőn módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt annak érdekében, hogy saját hatáskörben tudjon beavatkozni a benzin- és a gázolajár elszabadulásának megfékezésében - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Gál J. Zoltán elmondása szerint a kormány olyan módosítást javasol, amely úgy csökkenti az üzemanyagot vásárlók terheit, hogy közben nem növeli az adófizetők kiadásait a költségvetésen keresztül.

Kattintson a nagyításhoz!
Az ESZ 95 motorbenzin adótartalma néhány európai országban
Klikk a képre
"A kormány arra kér felhatalmazást a parlamenttől, hogy csökkenthesse a jövedéki adó mértékét korlátozott ideig, ha az üzemanyagárak lényegesen eltérnek attól a mértéktől, amivel a költségvetés tervezésekor számolni lehetett" - fogalmazott a kormányszóvivő. Szavai szerint a magasabb üzemanyagárak alapján keletkező áfabevételi többlet mértékével csökkentenék a benzin árát is befolyásoló jövedéki adót. Ha tíz forinttaal nő az üzemanyag ára, akkor ebből áfabevételi növekmény két forint, ennek terhére csökkenthető a jövedéki adó mértéke - szemléltette a kormány tervezetét Gál J. Zoltán.

Ad-hoc döntés

Az Index információi szerint a kormány ma ad-hoc úgy hozta meg döntését, hogy arról nem készült érdemi előterjesztés: ennek megfelelően a javaslat formába öntése most kezdődhet: egyelőre kérdéses az is, milyen mértékű benzinár mellett engednének néhány forintot. A kormány kalkulálható áfa többlet bevételei alapján elvileg erre már a jelenlegi árszint mellett is lehetőség van. E tekintetben irányadó lehet, hogy a kormány a költségvetés tervezésekor még 25-27 dolláros hordónkénti olajárral kalkulálhatott, ez ma körübelül 10 dollárral magasabb.

A Fidesz húsz forintot adna vissza

A Fidesz szerint a kormány javaslata nem oldja meg a problémát, melynek lényege, hogy a környező országokban mindenütt olcsóbb az üzemanyag - mondta az Indexnek Tállai András. A Fidesz a jelenlegi 103,5 forintos jövedéki adó 20 százalékos csökkentését javasolja, ami 20,7 forinton felül az áfa terhek arányos csökkenését is jelenti (az áfát már a jövedési adóval és egyéb terhekkel megállapított együtt nettó ára számolják rá). A képviselő nem tuda megmondani, pártja - mint fogalmazott elsősorban figyelemfelhívásnak szánt - javaslata mennyivel csökkentené a központi büdzsét, hangsúlyozta azonban, hogy az árak normalizálása a forgalom növekedését eredményezné.

Kampánykérdés lett a benzinár

Mindkét javaslat nélkülözi a közgazdasági racionalitást - vélekedett az ötletekről az Index kérdésére Csaba László. A közgazdász szerint a költségvetés jelenlegi helyzetében a kormánynak minden plusz forint bevételnek örülnie kellene, különösen, ha amiatt "az OPEC viszi el a balhét". Bár az elképzelhető, hogy az üzemanyagárak emelkedése immáron az inflációs várakozásokat is módosítja, emiatt azonban nem a kormánynak, hanem a Nemzeti Banknak kell aggódnia - tette hozzá. Az pénzromlás elleni küzdelem eszköze amúgy sem lehet az árak fixálása, minél többször avatkozik be a kormányzat az árak piac diktálta alakulásába, annál nagyobb mértékben fog az a későbbiekben visszaütni.