Auguszta
-3 °C
2 °C

Telekáfa lesz, negyedik adókulcs nem

2003.11.04. 12:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A jövő évi adótörvény módosításairól szavazott tegnap a parlament. Nem terheli majd 40 százalékos adókulcs a legmagasabb jövedelmeket, a villamosenergia áfakulcsa 2004-ben 25 százalék lesz, nő az egészségügyi járulék.
Az adókról és járulékokról szóló javaslathoz érkezett közel 400 módosítás mintegy felét támogatja a kormányzat, ezek a lakosságnál 23 milliárd forint, a vállalkozóknál pedig több mint 5 milliárd forint tehercsökkenést eredményeznek az eredeti javaslathoz képest - közölte Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Az egyik legfontosabbnak ítélte Veres János az 53 ezer forintos minimálbér adómentességére vonatkozóan a kiegészítő adójóváírás lehetővé tételét, szavai szerint ezt mindazok a munkavállalók érvényesíthetik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 756 ezer forintot.

Marad a természetbeni juttatás

A természetbeni juttatások körében fennmarad a jelenlegi, a munkáltatóra vonatkozó adózási és járulékfizetési szabályozás, ugyanakkor megszűnik a kedvezményes adóztatással való visszaélés lehetősége is. Az adómentes juttatások körének és mértékének jelentős bővítését is elfogadásra javasolja a kormány, az államtitkár szavai szerint az étkezési utalványok esetében az adómentesség "meleg étkezés" esetén 4 ezerről 6 ezerre, "hideg étkezés" esetén pedig 2 ezerről 3 ezer 500 forintra emelkedik.

A társas vállalkozók esetében a társasági adóalap, az egyéni vállalkozók adóalapjának megállapításakor pedig az adózás előtti nyereség csökkenthető a helyi iparűzési adó 25 százalékával.

Az áfa-törvényekhez benyújtott módosítások kapcsán Veres elmondta: a nulla százalékos adómérték megszüntetése uniós kötelezettsége Magyarországnak. Kiemelte, jövőre nemcsak a gyógyszer vagy a tankönyv és a vakok által használt eszközök tartoznak az 5 százalékos kategóriába, hanem a kormány döntése nyomán a könyv is.

A jövedéki adók körében a kabinet a bor esetében támogatja az alacsonyabb adó megállapítását, így az eredeti 12 forintos javaslat helyett az várhatóan 8 forint lesz.

Nú az egészségügyi járulék

A kormány nem támogatta azt az indítványt, hogy az egészségbiztosítási járulék maradjon 3 százalék a javaslatban szereplő 4 százalék helyett. Az energiaadó változása sem a földgáz, sem a villamos energia lakossági árát nem fogja befolyásolni.

2004-től megkezdődik az elektronikus adózás meghonosítása. A kormány által támogatott módosítások alapján a lakáscélú adókedvezmény mértéke azon személyek esetében, akiknek az éves jövedelme 4 millió 400 ezer és 5 millió forint között van, valamint házastársuk legalább hat hónapig gyermekgondozási segélyt kapott, a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százaléka.

A módosítások szerint adójóváírás csökkenti azoknak a magánszemélyeknek az adóját, akiknek éves jövedelme nem haladja meg az 1 millió 350 ezer forintot, továbbá azok is kedvezményt kapnak, akiknek éves összjövedelme nem haladja meg a 720 ezer forintot.

Adómentes lesz a magánszemélyek számára államháztartási forrásból, pályázat útján biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internethasználat, valamint a bírók, az ügyészek és a bírósági, ügyészségi alkalmazottak ruházati költségtérítése.

A kormány által nem támogatott javaslatokon kívül a parlament csupán néhány indítványt szavazott meg. Ezek között szerepelt a költségvetési bizottság azon kezdeményezése, amely szerint adómentes lesz a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány által folyósított ösztöndíj, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiírt pályázat keretében elnyert ösztöndíj.