Edina
-12 °C
-3 °C

Számlát akartak eladni az adóellenőrnek

2006.08.01. 12:59
A kitöltött számlák ára átlagosan a számlaérték 7 százaléka, az alacsonyabb értékű számláknál 10 százalék, míg egy üres számlatömböt 25 ezer forintért lehet illegálisan vásárolni - egyebek közt ezt is kiderítette az APEH a Józsefvárosi piacon.

Az adóhivatal és a pénzügyőrség által július 20-29. között a Józsefvárosi piacon végrehajtott közös ellenőrzés során a vizsgált adózók 80 százaléka nem adott nyugtát - mondta Nagy József, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezetője. Hozzátette: a 90 adórevizor 65 esetben vizsgálta a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, ennek során 52 adózó elmulasztotta azt, ezért rájuk 6 millió forint mulasztási bírságot vetettek ki. Emellett 30 esetben az áru eredetét, 37 alkalommal a foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizték, 3 esetben teljes körű leltárellenőrzést végeztek.

Honnan az áru?

Az ellenőrzött árusok a helyszínen nem tudták az áru eredetét hitelt érdemlően igazolni, és nem találtak az ellenőrök a foglalkoztatás szabályosságát egyértelműen alátámasztó igazolásokat sem. Ez utóbbi esetben utólagos adóegyeztetést végeztek, amelyből kiderült, hogy 3 adózó elmulasztotta alkalmazottjának bejelentését. Ezeket az üzleteket 12 napra bezárták.

Nagy József kiemelte: volt eset, amikor inkognitóban vásárló adóellenőröknek kínáltak fel pénzért számlát. A kitöltött számlák ára átlagosan a számlaérték 7 százaléka, az alacsonyabb értékű számláknál 10 százalék, míg egy üres számlatömböt 25 ezer forintért lehet illegálisan vásárolni.

Elvehetik a kocsit is

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője közölte: a józsefvárosi akció során mintegy 22 millió forint értékű hamis ruházati terméket, napszemüveget, elektromos sokkolókat, viperákat, vb-logós focilabdát és mobiltelefontokokat foglaltak le. Hozzátette: az első félévben a vámosok által végzett piaci ellenőrzések átlagosan 59 százalékos felderítési arányt mutatattak.

A VPOP szóvivője elmondta: az év első hét hónapjában csaknem 37 ezer esetben 820 ezer karton cigarettát foglaltak le a vámosok. A szellemi tulajdonnal kapcsolatos vizsgálatok során 2006-ban eddig 505 ellenőrzést végeztek el, és 1,8 milliárd forint értékben foglaltak le hamis CD-ket, DVD lemezeket, ruhákat, cipőket, és tisztálkodó szereket.

Sipos Jenő emlékeztetett arra, hogy július 1-jétől a vámhatóság már nemcsak az illegális dohányterméket, hanem az azt szállító járművet is lefoglalja. Az elmúlt hónap során 700-an váltották vissza járművüket, amelyekre egyenként 20 ezer forinttól 89 millió forintig költöttek. A VPOP szóvivője közölte, hogy a Józsefvárosi piacon éves szinten többmilliárd forint értékű árut foglal le a vámhatóság, volt olyan eset, amikor mintegy 500 millió forint értékű illegális terméket foglaltak le a pénzügyőrök.