Béla
12 °C
27 °C

Megarazzia a kínai piacon

2006.11.30. 17:20
Petárdákat, hamisított ruhákat, cigarettát, italokat, gázspray-t, kardokat, elektromos sokkolókat is begyűjtöttek a Józsefvárosi piacon tartott razzián. A vámőrség, a határőrség, az adóhatóság, a fogyasztóvédelem, a munkaügyi felügyelőség és az ÁNTSZ közös akcióján 31 millió forint értékű árut foglaltak le, három üzletet bezártak, nyolc ember ellen eljárás indult idegenrendészeti jogsértés miatt.

Kétszázhúsz vámos, határőr, APEH- és munkaügyi ellenőr, fogyasztóvédő és ÁNTSZ munkatárs csapott le szerdán a Józsefvárosi piacra. Az ellenőröknek sikerült inkognitóban maradniuk, s lecsaphattak, mielőtt látogatásuk híre futótűzként elterjedt volna a piacon.

Az ellenőrzés elsődleges célja a távol-keletről származó árukkal való visszaélések felderítése, az illegális munkavállalások, engedély nélküli üzemelések feltárása volt - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

Bírságoltak

Az összehangolt hadművelet nyomán 115 eljárás indult és 7 millió forint bírság kiszabása várható. Több mint 31 millió forint értékű árut lefoglaltak, három üzletet bezártak, nyolc ember ellen eljárás indult idegenrendészeti jogsértés miatt.

A vám- és pénzügyőrség 13 büntető- és 40 szabálysértési eljárást indított valamint közel 30 millió forint értékű árut foglalt le.

Láthatóan megkezdődött a pirotechnikai eszközök szezonja: 11 rakétát és 1300 darab petárdát foglaltak le. Emellett hamis márkajelzésű ruhákat, cigarettát, italokat, gázspray-t, kardokat, elektromos sokkolókat is "begyűjtöttek".

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség öt egységet (négy műszakit és egy élelmiszeriparit) ellenőrzött, ezek eredményeként összesen 950 ezer forint bírságot szabott ki, és 40 ezer forint értékű terméket foglalt le illetve kobzott el.

Próbavásárlások inkongnitóban

Az ÁNTSZ öt helyen ellenőrzött, 3 üzletet zárt be, 1,9 millió forint minőségvédelmi és 500 ezer forint szabálysértési bírságot szabott ki.

Az adóhatóság 45 fős csoporttal vett részt az ellenőrzésben. Az APEH munkatársa 21 próbavásárlást tudtak végezni, amíg jelenlétük híre elterjedt a standok között. Azt tapasztalták, hogy a korábbiaknál jóval magasabb a nyugtaadási kötelezettséget elmulasztók aránya (76 százalék), három adózó pedig még felszólításra sem tudott semmilyen bizonylatot felmutatni.

Az adóhatóság 1,4 millió forint azonnali mulasztási bírságot szabott ki. A vizsgálatok egy része nem zárult le, mert az ellenőrzötteknek három napjuk van arra, hogy igazolják az áru eredetét.

Nem volt munkaszerződés

A Budapesti Határőr Parancsnokság hét szír, egyiptomi, vietnami, kínai és román állampolgárt jelentett fel. Egy román állampolgárt pedig előállított az idegenrendészeti szabályok megsértése miatt.

A munkaügyi felügyelőség 12 munkáltató 12 munkavállalójának ellenőrzése során azt állapította meg, hogy 5 külföldi állampolgár érvényes munkavállalási engedély nélkül, 3 magyar pedig munkaszerződés nélkül dolgozott. Ellenőreik a jogsértések miatt 2,5 millió forint befizetési kötelezettséget állapítottak meg és 400 ezer forint munkaügyi bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések a mostanival nem értek véget, sőt a hatóságok a következő hetekben nemcsak Budapesten, hanem országszerte további akciókat terveznek - hangsúlyozta a vámhatóság és az adóhatóság képviselője is.