Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem ajánlják a magyar részvényeket

2006.11.28. 08:25
A JP Morgan továbbra is alulsúlyozáson tartja a magyar részvényeket. Csökkennie kellene a hozamfelárnak, mert régiós összevetésben nem állunk túl jó. A tőzsde ezen a héten egyébként újabb papírt veszít: november 30-án törlik a Démász-papírokat a parkettről.

A JP Morgan továbbra is alulsúlyozáson tartja a magyar részvényeket. A cég elemzője akkor lát esélyt a tőzsdei részvények felemelkedésére, ha a magyar kötvények hozamfelára – a németekéhez képest – tovább csökken, ehhez pedig szükséges, hogy a megszorító intézkedések sikeresnek bizonyuljanak 2007 folyamán.

A megszorítások miatt azonban – az elemzői várakozásoknak megfelelő – 14 százalékos hozamot várnak el a magyar piactól (devizanyereség és az osztalékok nélkül), s ez nem tűnik különösebben kedvezőnek a régió többi országához képest. A szektorok közül a gyógyszergyártók vannak előnyben, amelyek továbbra is hasznot húzhatnak a volt szovjet tagállamok fogyasztásának növekedéséből.

A tőzsde ezen a héten egyébként újabb részvénnyek lesz szegényebb. A Délmagyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Démász) részvényeit november 30-ával törlik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájáról, a részvényekkel utoljára november 29-én lehet kereskedni - olvasható a BÉT honlapján.

Az EDF International (EDFI) tőzsdei ajánlatnak minősülő nyilvános vételi ajánlatot tett a Démász részvényeire. Az ajánlat november 13-án lezárult, a felvásárló igazolta a tőzsde felé a részvények ellenértékének megfizetését. A felvásárlási ár részvényenként 20 000 forint volt, a tranzakció teljes értéke 25,3 milliárd forintot tett ki.

Az EDFI az ajánlattal 95,06 százalékra növelte befolyását a Démászban, és megkezdte vételi jogának gyakorlását a tulajdonába nem került részvényekre. A Démász részvényei 1998 óta forogtak a BÉT A kategóriájában.