16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Járai: Innen nagyon nehéz lesz kikecmeregni

2007.07.14. 11:55
Az államadósság nagyjából 80 milliárd dollár. Ennek talán ha 25 százalékát használtuk akár fogyasztásra, akár beruházásra, a döntő többséget a folyamatosan halmozódó kamatteherre fizettük ki. Ez a legdurvább és legrosszabb adósságcsapda, amiből nagyon nehéz kikerülni – mondta Járai Zsigmond, a nemzeti bank elnöke a Magyar Rádiónak adott interjúban.

Az MNB elnöki székében eltöltött időszak után a kritikusabb oldalra állt át saját bevallása szerint Járai Zsigmond. Az Orbán-kormány első pénzügyminisztere, aki idén márciusig vezette a központi bankot, a közrádió honlapján olvasható interjú szerint arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, hogy civilként megengedőbb-e a véleménye a gazdaságról, vagy inkább még kritikusabb lett.

Rossz állapotban van a magyar gazdaság, és rossz irányba is halad, "folyamatosan csúszunk lefelé" – fogalmazott a közgazdász. Járai szerint a Medgyesi és Gyurcsány-kormány rossz gazdaságpolitikájának a következménye, hogy a magyar gazdaság ilyen helyzetbe került, és "ebből nagyon nehéz lesz kijönnünk".

Az interjúban arról is beszélt, hogy "nem kell bedőlni" az Európai Unió véleményének, miszerint a konvergenciaprogram jó. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a Brüsszel elvárásait teljesítjük ugyan, ám nem biztos, hogy ez előreviszi a magyar gazdaságot. Figyelmeztetett arra, hogy nem a kiadások csökkennek, hanem az adók emelése miatt javul a költségvetés egyenlege, aminek az eredménye 2009-től veszélybe kerülhetnek.

Az államadósságról Járai azt mondta: azt 2000-re sikerült 52 százalékra csökkenteni. Ez az 52 százalék most újra 70 százalék közelében tart a felelőtlen gazdaságpolitika miatt. Ezért Magyarország tipikus adósságcsapdában van, a kamatok fizetéséhez is újabb hiteleket veszünk fel. Az államadósság nagyjából 80 milliárd dollár. Ennek, talán ha 25 százalékát felhasználtuk akár fogyasztásra, akár beruházásra, a döntő többség az a folyamatosan halmozódó kamatteher volt. Ez a legdurvább és legrosszabb adósságcsapda, amiből nagyon nehéz kikerülni.  • Tippek
  • Hírek