Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Jeremie-től kapnak pénzt a kicsik

2007.02.02. 17:10
Nyáron kezdődik és hét év alatt összesen 167,5 milliárd forintnyi uniós pénzhez juttathatja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a Jeremie program. Ebből nem beruházások kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, hanem akár nem bankképes vállalkozások és azt indító magánszemélyek is: hitelt, tőkét vagy garanciát.

Várhatóan az idén nyáron nyílnak meg a második nemzeti fejlesztési terv gazdaságfejlesztési operatív programjából az első olyan pénzcsapok, amelyek a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáin segítenek. Nem bankképes, nem hitelképes vállalkozók, akár még vállalkozás kezdésére készülő magánszemélyek is kaphatnak mikrohiteleket, tőkét vagy garanciát a hitelfelvételhez az angol elnevezés rövidítése alapján Jeremie-nek hívott programból.

Tényleg mikro a hitel

A 167,5 milliárdról pontos döntés még nincs, de a tervek szerint a pénz egyötödét használnák fel mikrohitelekre, egyharmadából nyújtanának tőkét, míg a maradék 46,7 százalékát garanciavállalásra fordítanák. A pénzt állami holdingalapban kezelik majd, amely az MFB keretein belül alakul meg.

Az uniós forrásból nem közvetlenül az azt igénylő vállalkozások kapnak. Az állami holdingalapból azoknak a pénzügyi szolgáltatóknak adnak, amelyek részt vesznek a programban, és ők folyósítják a pénzeket. A gazdasági tárca reményei szerint a következő hét évben a folyamatosan visszaforgatott 167,5 milliárd forint összesen több mint 2000 milliárd forintnyi forrást mozgat meg. A visszaforgatott pénzek a program lejártával, 2013 után is Magyarországon maradnak, az EU elvárásai szerint kötelező lesz azokat továbbra is kkv-k támogatására fordítani.

A visszatérítendő támogatásokat tartalmazó program célja a nem bankképes vállalkozásoknak bázist teremteni a dinamikus fejlődéshez, valamint az, hogy a magántőkét jobban bevonja a fejlesztések finanszírozásába – mondta Kállay László, a GKM vállalkozásfinanszírozási főosztályvezetője. Kérdésünkre közölte, terveik szerint a mikrohitel felső határa a most is érvényben lévő, 25 ezer euró (6 millió forint) körüli összeg lehet, futamidejét és alsó határát nem határozzák meg, azt a pénzügyi közvetítőkre hagyják.

Akár cégbejegyzéshez is

A mikrohitelnek nemcsak a működő, de nem bankképes vállalkozások támogatása a célja, hanem a vállalkozás indítására készül magánszemélyeké is. Kállay László szerint ez akár kiterjedhet arra is, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához vagy egy betéti társaság bejegyzéséhez szükséges pénzt – de nem a cég tőkéjét – meghitelezik.

Kállay László a Jeremie programban induló mikrohitel-finanszírozástól azt várja, hogy egyre több lesz az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó konstrukció, bővül a közreműködői kör, erősödik a verseny az ügyfelekért, enyhébb fedezetkövetelmény mellett is hozzá lehet jutni a mikrohitelhez. A konstrukciót nem a kedvező kamattal, hanem a jogosultság megkönnyítésével szeretnék vonzóvá tenni.