Szilvia
5 °C
16 °C

Jeremie-től kapnak pénzt a kicsik

2007.02.02. 17:10
Nyáron kezdődik és hét év alatt összesen 167,5 milliárd forintnyi uniós pénzhez juttathatja a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a Jeremie program. Ebből nem beruházások kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, hanem akár nem bankképes vállalkozások és azt indító magánszemélyek is: hitelt, tőkét vagy garanciát.

Várhatóan az idén nyáron nyílnak meg a második nemzeti fejlesztési terv gazdaságfejlesztési operatív programjából az első olyan pénzcsapok, amelyek a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáin segítenek. Nem bankképes, nem hitelképes vállalkozók, akár még vállalkozás kezdésére készülő magánszemélyek is kaphatnak mikrohiteleket, tőkét vagy garanciát a hitelfelvételhez az angol elnevezés rövidítése alapján Jeremie-nek hívott programból.

Tényleg mikro a hitel

A 167,5 milliárdról pontos döntés még nincs, de a tervek szerint a pénz egyötödét használnák fel mikrohitelekre, egyharmadából nyújtanának tőkét, míg a maradék 46,7 százalékát garanciavállalásra fordítanák. A pénzt állami holdingalapban kezelik majd, amely az MFB keretein belül alakul meg.

Az uniós forrásból nem közvetlenül az azt igénylő vállalkozások kapnak. Az állami holdingalapból azoknak a pénzügyi szolgáltatóknak adnak, amelyek részt vesznek a programban, és ők folyósítják a pénzeket. A gazdasági tárca reményei szerint a következő hét évben a folyamatosan visszaforgatott 167,5 milliárd forint összesen több mint 2000 milliárd forintnyi forrást mozgat meg. A visszaforgatott pénzek a program lejártával, 2013 után is Magyarországon maradnak, az EU elvárásai szerint kötelező lesz azokat továbbra is kkv-k támogatására fordítani.

A visszatérítendő támogatásokat tartalmazó program célja a nem bankképes vállalkozásoknak bázist teremteni a dinamikus fejlődéshez, valamint az, hogy a magántőkét jobban bevonja a fejlesztések finanszírozásába – mondta Kállay László, a GKM vállalkozásfinanszírozási főosztályvezetője. Kérdésünkre közölte, terveik szerint a mikrohitel felső határa a most is érvényben lévő, 25 ezer euró (6 millió forint) körüli összeg lehet, futamidejét és alsó határát nem határozzák meg, azt a pénzügyi közvetítőkre hagyják.

Akár cégbejegyzéshez is

A mikrohitelnek nemcsak a működő, de nem bankképes vállalkozások támogatása a célja, hanem a vállalkozás indítására készül magánszemélyeké is. Kállay László szerint ez akár kiterjedhet arra is, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához vagy egy betéti társaság bejegyzéséhez szükséges pénzt – de nem a cég tőkéjét – meghitelezik.

Kállay László a Jeremie programban induló mikrohitel-finanszírozástól azt várja, hogy egyre több lesz az ügyfelek igényeihez alkalmazkodó konstrukció, bővül a közreműködői kör, erősödik a verseny az ügyfelekért, enyhébb fedezetkövetelmény mellett is hozzá lehet jutni a mikrohitelhez. A konstrukciót nem a kedvező kamattal, hanem a jogosultság megkönnyítésével szeretnék vonzóvá tenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?