2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Hitelfelvételre bátorítja a kormány a cégeket

2008.12.03. 15:15
50 milliárdos új hitelcsomag a kkv-szektornak, duplázzák az állami kezességvállalás keretét, és további lehetőségekről tárgyalnak az EU-val – gazdaságélénkítene a kormány.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalási keretét jövőre megduplázzák: az eddigi 450 helyett 900 milliárd forintos keretig adhat kezességvállalási garanciát a Garantiqa a cégek hitelfelvételéhez - jelentette be Veres János pénzügyminiszter egy mai sajtótájékoztatón. Ez egyrészt bátorítja a vállalkozásokat is, hogy a működésük fenntartása érdekében kölcsönt vegyenek fel a hitelintézetektől, másrészt a bankok számára is nagyobb biztonságot ad a hitelkihelyezéshez.

A Garantiqa ezen felül is több ponton még vonzóbbá teszi a vállalkozások számára a hitelfelvételt. Általában ha minden rendben van, akkor a hitelösszeg 80 százalékáig szokott kezességvállalást biztosítani a Garantiqa, ám ha valami nincs rendben, akkor gyakran elutasítja a cég kérelmét. Ezentúl azonban arra törekszik a Garantiqa, hogy ne kosarazza ki feltétlenül a problémás céget, hanem akár 40 százalékos garanciát azért nyújtson számára - említett egy példát Randnai György, az intézmény vezérigazgatója. Folytatta: arra is lesz mód, hogy a garanciavállalás mögé tett fedezetet bizonyos esetben "elengedi" a Garantiqa, illetve adósságátütemezési konstrukciót is kidolgoznak a cég számára.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter a bő egy hónappal ezelőtt indult, 80 milliárdos keretösszegű, egy cég számára maximum 10 millió forint hitelfelvételi lehetőséget nyújtó program mellé ma újabb, a kis- és középvállalkozásokat megcélzó hitelprogramot hirdetett meg. Az adott cég 10-100 millió forint közötti hitelt kaphat 9 százalék alatti kamat mellett, kétéves türelmi idővel és akár tízéves futamidő mellett - jelentette be a gazdasági miniszter. E programra összesen 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Már hét kereskedelmi bankkal megállapodott a kormány ezen programban való részvételükről. A bankok részletenként hívhatják majd le az MFB-től a pénzt annak függvényében, hogy az előző részletet kihelyezték-e a kkv-knak - magyarázta Bajnai.

A tárcavezető további, a likviditást biztosító lépéseket is megelőlegezett. Tárgyalásokat folytat a kormány az EU intézményeivel és bankokkal, hogy bővíthessék még a gazdaságélénkítő csomagot. Ennek keretében több száz millió eurós csomagról tárgyalnak az Európai Beruházási Bankkal annak érdekében, hogy további forgóeszköz-finanszírozási lehetőséget biztosíthassanak a vállalkozások számára. A lízingpiacot is érinthetik a lépések: lízingfinanszírozást is megkönnyítik majd a heteken belül bejelentendő intézkedések - jelezte Bajnai.