Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Recesszióban van a teljes magyar gazdaság

2008.12.09. 10:46
A negyedéves számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2008 III. negyedévében a naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal növekedett. Az amúgy sem túl acélos növekedés húzóereje ráadásul a hektikus mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt, enélkül már bőven zsugorodást mért volna a KSH, mivel minden más nagy szektor, az ipartól kezdve az építőiparon át a szolgáltatószektorig recesszióban van.

A friss adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot már a harmadik negyedévben erőteljesen érintette a globális tőkepiaci válság reálgazdaságba történő átgyűrűzése. Ez meglehetősen borús kilátásokat fest a negyedik negyedévről, amikor ez a hatás mindenki által érezhetően sokkal erőteljesebb volt - írja a Portfolio.hu.

Az éves növekedési index megegyezik az eurózóna GDP-növekedési mutatójával, vagyis újra eltűnt a növekedési előnyünk. Az európai uniós, illetve a hazai növekedési kilátásokat figyelve nem kizárt, hogy ez a jelenség tartós marad, ez esetben gyakorlatilag 2007 eleje óta divergenciáról beszélhetünk a fejlett gazdaságokhoz képest.

A - most kissé visszamenőleg is módosított - éves adatokat látva megállapíthatjuk: a magyar gazdaság 4 százalék feletti növekedése az államadósság felfutásának és a lakossági hitelexpanziónak volt köszönhető. 2007-től előbbi korrekciója következett el, most pedig az utóbbiban várhatjuk a visszacsapást, megtetézve a külső piaci válsággal. Összességében a 2007-2009-es időszak a magyar gazdasági növekedés sötét periódusaként fog bevonulni a gazdaságtörténetbe.

A mai részletes adatok bepillantást engednek a GDP-növekedés szerkezetébe is - sok örömünk ebben sem lehet. A mezőgazdaság 50 százalék feletti növekedése (ami egyszerűen a tavalyi pocsék és az idei jó időjárás együttes hatása) addicionálisan 2 százalékpontot húz fel a GDP éves indexén. Ha ez nincs, akkor a magyar gazdaság már most is 1 százalékos zsugorodást mutatna éves alapon számítva, ez pedig döbbentesen rossz teljesítmény.

Ezzel szemben a gazdaság összes többi(!) nagy szektora, ideértve az ipart, az építőipart és a szolgáltatásokat, technikai recesszióban van. Az előző negyedévhez viszonyított növekedés az ipar esetében két negyedéve, a szolgáltatásoknál három negyedéve mutat visszaesést, az építőiparnál pedig az elmúlt két és fél évben csupán egyszer tudott pozitív számot jelenteni a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaságnak nem csupán a mostani külső válsággal van problémája, hanem általában is komoly baj van a növekedési potenciállal.

A felhasználási oldalról nézve a végső fogyasztás lanyha emelkedése, és beruházások visszaesése figyelhető meg. Említést érdemel, hogy bár az export-import olló kissé pozitívan járult hozzá a növekedéshez, ám a dinamikák extrém alacsony szintre süllyedtek. A külkereskedelmi forgalmunk mindkét relációban immár a második negyedéve csökken.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek