Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Börtön a moszkvai Jukosz-vezérnek

2004.02.05. 14:44
Kapcsolódók (1)
Egy évi börtönbüntetésre ítélte Vaszilij Sahnovszkijt, a Jukosz orosz olajtársaság volt moszkvai vezetőjét csütörtökön első fokon egy moszkvai kerületi bíróság
Egy évi börtönbüntetésre ítélte Vaszilij Sahnovszkijt, a Jukosz orosz olajtársaság volt moszkvai vezetőjét csütörtökön első fokon egy moszkvai kerületi bíróság.

Sahnovszkijt azzal vádolták, hogy 1998 és 2000 között elmulasztott befizetni 29 millió rubel (232 millió forint) személyi jövedelemadót. Az üzletember tavaly novemberben átutalta az adóhivatalnak és a nyugdíjbiztosítási alapnak az elmaradt adót, annak járulékait és a kirótt pénzbírságot - összesen 53,365 millió rubelt -, de az anyagi kár megtérítése sem mentesítette a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

Ügyvédei közölték, hogy Sahnovszkijnak nem kell börtönben letöltenie büntetését, mert a bíróság döntése szerint "nem jelent veszélyt a társadalomra". Érvényben marad azonban az a korábbi rendelkezés, hogy nem hagyhatja el Oroszország területét.

Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz orosz olajvállalat egykori, letartóztatott elnöke még börtönben van. A vállalat vezetője ellen az orosz államügyészség csalás és adócsalás miatt emelt vádat. Egyes elemzők lehetségesnek tartják, hogy Hodorkovszkij csak a jövő tavaszi elnökválasztás után nyeri vissza szabadságát.