Ágnes
-5 °C
2 °C

Jukosz: három héten belül vége

2004.07.22. 15:44
Bár a vállalatvezetés közel hatmilliárd dollárt helyezett biztonságba, elemzők szerint már rég csődöt kellett volna jelenteni. A vállalatvezetés szerint azonban még semmi nem dőlt el.
A kormányzat és az igazságszolgáltatás által egyszerre szorongatott orosz olajóriás, a Jukosz vezérigazgatója szerint három héten belül eldől a vállalat sorsa, s a második legnagyobb olajcég addig is "komoly erőfeszítéseket tesz az Oroszországi Föderáció kormányával folytatandó párbeszéd érdekében".

Még nincs vége

Steven Theede vezérigazgató csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén határozottan kijelentette, hogy a Jukosz még nem jutott csődbe, és ezzel kapcsolatban a cég vezetése jóslásokba bocsátkozni sem hajlandó.

Ugyanakkor, ha a Jukosz legnagyobb termelőegységét, a Juganszknyeftyegaz nevű vállalatot eladják, s ezért a cég elveszíti olajkitermelésének hatvan százalékát, akkor a vállalatvezetésnek komoly számvetést kell készítenie, felmérve minden további lehetőséget. Theede szerint még ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy a fizetési kötelezettségeinek a legvégsőkig eleget tenni szándékozó cég kiárusítaná részvényeit, például a szlovák Transpetrolban élvezett 49 százalékos részesedését.

Az állítólag 3,4 milliárdos, 2000-ből származó ÁFA-eltagadás miatt bíróság elé citált vállalatnak a vezérigazgató szerint könnyebb lenne a helyzete, ha már tudná, milyen esetleges - a 2001-2003-as időszakra vonatkozó - adóköveteléseket támaszt vele szemben az orosz állam, mert akkor tudna miről tárgyalni hitelezőivel. Theede szerint a Jukosz a 3,4 milliárdos követelésből 1,3 milliárd dollárt kifizet július végéig.

Késik, nem múlik...

A Steven Theede által megjelölt háromhetes határidő ellenére orosz megfigyelők szerint még hosszú időbe telik, mire valóban eldől a Jukosz sorsa. A vállalat már a múlt év közepén - a fő részvényesét, a MENATEP holdingot irányító Platon Lebegyev letartóztatását, és a cég elleni adócsalási vádak elhangzását követően - elkezdte befagyasztani pénzeit.

Első számú módszerként a leányvállalatainak nyújtott hosszú távú hiteleket választotta, s mint az Izvesztyija pénzügyi elemzőkre hivatkozva írta, az utóbbi egy évben 6,13 milliárd dollárt sikerült így biztonságba helyeznie, ami egyenlő az ebben az időszakban olajból szerzett nyeresége negyven százalékával.

Makszim Sejn, a Brokerkreditszervisz nevű tekintélyes, piaci befektetésekkel foglalkozó cég elemzési osztályának vezetője szerint erre se lett volna azonban szükség, ha Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz letartóztatásban lévő feje nem bízik benne, hogy képes egyezségre jutni a - ma már ez szinte nyilvánvaló - vesztét akaró államhatalommal.

Ha idejében csődöt jelent, azzal elejét vehette volna cége feldarabolásának, s mivel az általa, mint többségi tulajdonos által ellenőrzött MENATEP legnagyobb hitelezője a Jukosz, az állami adóhátralék kifizetése után azt kielégítve - a csődeljárás szabályai ugyanis ezt írják elő - megőrizhette volna uralmát az olajipari óriás fölött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!