Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Változó adószabályok: faszéngyújtóhoz nem kell jövedéki engedély

2005.07.01. 08:43
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem törölték él a gyakorított bevallást. Egyértelműsítették a láncügyleteket. Egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele. Jövő nyárig meghosszabbították a színlelt szerződések felszámolására adott haladékot. Kikerült a faszéngyújtó a jövedéki kereskedelmi szabályok alól.

Mégsem hatályosul az áfa bevallás rendjének módosítása, amely július 1-jétől eltörölte volna a gyakorított bevallás lehetőségét. Ezzel szemben a jövőben az éves, illetve negyedévenként bevallásra kötelezett adózó évközben negyedévenkénti, illetve havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti július 1-től. Az adóhatóság az adóév végéig a gyakoribb elszámolást különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható áfakulcs magasabb az áthárított áfakulcsnál, illetve, ha az adózó beruházást valósít meg.

A változtatás elsősorban az exporttevékenységet végző kis- és középvállalkozások versenyképességét segítheti, a gyakoribb visszaigénylés lehetősége ugyanis javítja a vállalkozások pénzügyi likviditását.

Egyértelmű láncügyletek

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint módosítást tett szükségességé, hogy az egységes belső piac miatt megváltozott jogszabályi környezetben nem egyértelmű, illetve egyes esetekben alkalmazhatatlan végeredményre vezet láncügyletek esetében a teljesítés helyének meghatározása. Láncügylet az olyan sokszereplős ügylet, amelyben a magyar eladó másik tagállambeli vevőnek értékesít, de a terméket a vevő illetőségétől eltérő tagállamba kell elszállítani, mivel időközben azt a vevő továbbértékesítette.

A hatályos szabályozás körüli bizonytalanság azt eredményezheti, hogy a magyar eladó az értékesítési konstrukció miatt nem minősül exportőrnek, így nem számlázhat adómentesen. A módosítás a láncügyletek teljesítési helyének egyértelmű meghatározásával feloldja az ellentmondást, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszi az értékesítők számára, hogy milyen konstrukció esetén milyen adóügyi kezeléshez vezet - teszik hozzá.

Jövő nyári haladék a színlelt szerződéseknek

A törvénymódosításnak köszönhetően július 1-jétől egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása, a 100 millió eurót meg nem haladó beruházásokhoz nem kell az adókedvezményt a Pénzügyminisztériummal engedélyeztetni, elégséges az adatbejelentés és az önadózás útján vehető igénybe.

Hatályát veszti július 1-jétől a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra (feketemunkára) vonatkozó moratórium szabály. Ugyanakkor meghosszabbították jövő év június 30-ig a moratóriumot a színlelt szerződésekre vonatkozóan, amely így a jövő év június közepéig ad haladékot.

Változik a jövedéki törvény is péntektől. Az egy liternél kisebb kiszerelésben forgalmazott egyéb ellenőrzött ásványolajok, például a faszéngyújtó kikerülnek a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Így nagykereskedelmi forgalmazásukhoz nem kell jövedéki engedélyt beszerezni, és 120 millió forint összegben biztosítékot nyújtani.