Gerzson
-3 °C
2 °C

Mától drágul a gyógyszer, közlekedés

2005.07.01. 09:00
Mint ahogy eddig is minden évben, az idén is sok minden változik július elsején. Változnak a gyógyszerárak és a fővárosi parkolás, drágább lesz a tömegközlekedés.

Számos jogszabály lép életbe július elsején, ezek közül is a szokásosnak mondható termékek és szolgáltatások drágulnak: energia, közlekedés és gyógyszer. A januári tíz százalékos áremelés után júliusban is emeli árait a fővárosban a BKV. A tömegközlekedés ezentúl öt százalékkal lesz drágább Budapesten. A buszjegy ára 160-ról 170 forintra, a havibérlet 5950 forintról 6250 forintra drágul. A diák- és nyugdíjas bérlet is többe kerül, 2250 forint helyett 2360 forintot kell fizetni ezentúl. A tíz darabos gyűjtőjegyért 1450, a húsz darabos csomagért 2800 forintot kérnek.

Parkolás és gyógyszerár

A fővárosban új parkolási rendszer is életbe lép, néhány kerületben csökkentik, máshol növelik a fizető övezeteket. A 480 forintos parkolási díj maximuma nem változik. Az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell a parkolóőröknek biztosítaniuk a büntetés előtt. Az őrzött P+R parkolókban nappal egy BKV-jegy áráért, 170 forintért lehet majd várakozni. Kerékbilincset a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó, és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet alkalmazni.

Péntektől 1200 támogatott gyógyszer ára emelkedik, és 200 termék lesz olcsóbb, ötszáz készítmény ára nem változik. A gyógyszerek közül 840-nél a drágulás nem lesz nagyobb száz forintnál, 360 esetében pedig átlagosan ötszáz forintos drágulásra kell számítani. Bővülni fog a száz százalékosan támogatott készítmények köre is. Ez, illetve a gyógyszerek árai ezentúl az interneten is elérhetők lesznek.

Adóváltozások

Vámszabályok is változnak péntektől, ezentúl nem uniós harmadik országból behozott termékek utáni áfát a vámhatóság veti ki. Azok, akik a hatóságok által meghatározott feltételeknek megfelelnek, önadózással is megállapíthatják a fizetendő adót. Egy uniós jogszabály miatt július elsejétől be kell jelenteni a külföldi betétek után járó kamatjövedelmet.

Módosították a tőkepiaci törvényt is, ezentúl tilos lesz a bennfentes kereskedés és a piacbefolyásolás, és átalakulnak a tőzsdei kibocsátásokra vonatkozó szabályok is.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vagyonfelderítő osztályt hoz létre, hogy hatékonyabban nyomozzanak a vagyon elleni bűncselekmények elkövetői ellen. A Vagyonvadász egységet túlnyomó részt volt adónyomozók alkotják.

A jövő

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem kell nyugdíjba vonulni a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek 65 éves korukban. A május végén módosított jogszabály visszaállította a hetven éves korhatárt.

A következő nagyobb áremelés augusztusban lesz. Ekkor drágul a gáz a nem lakossági fogyasztóknak. A februári 11,5 százalékos emelés után most, az olaj világpiaci árának tartós emelkedése miatt további 7 százalékkal nő a gázszámlájuk. A nagyfogyasztók a döntés felülvizsgálatát kérik a miniszterelnöktől, szerintük jelentősen romlik így a versenyképességük. Egyébként valószínűleg a nagyfogyasztók a lakosságra fogják hárítani a gázáremelést: emelni fogják az áraikat.