Klaudia
-3 °C
3 °C

Mégis érinti a Jukosz-csőd a Molt

2005.02.01. 07:49
Egyértelműen meglepetésként értékelik a Mol maximum 35 milliárd forintos céltartalék-képzési bejelentését a megkérdezett elemzők. Ugyanakkor abban is egyetértés mutatkozik, hogy a hír nem olyan rossz, mint amilyennek első látásra tűnik. A részvényárfolyamra gyakorolt hatása pedig - ha közvetetten is, de - akár kedvező is lehet.
A Mol két tételben összesen 35 milliárd forint céltartalékolási tervéről adott tegnap hivatalos tájékoztatást, ami elsőre nagyon rossz hírnek tűnt, ráadásul meglepetésként is hatott a részvénypiacon. A tervet alaposabban szemügyre véve már nem is igazán profitfigyelmeztetésről beszélnek a lapunk által megkérdezett elemzők. A tartalék nagyobbik részét egyébként - 25 milliárd forintot - a túlságosan magas végkielégítések csökkentésére teszi félre a Mol. A további 10 milliárd forint pedig a Jukosz csődjével kapcsolható össze.

Létszámleépítések

A 25 milliárd forintos céltartalékolásra azért van szüksége a Molnak, mert vélhetően további létszámleépítésekre készül. Márpedig a vállalatnak még a szocialista időből fennmaradt az a gyakorlata, hogy a veszélyes szakmákban dolgozók - például bányászok - az átlagnál magasabb végkielégítést kaptak. A Mol pedig ezt az összeget akarja úgy csökkenteni, hogy a dolgozók és a cég is jól járjon - véli Miró József, a Cashline elemzője. Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a döntés nem jelent igazi veszteséget az olajcégnek, inkább csak a készpénz átcsoportosításáról van szó. A rendelkezésre álló információk persze egyelőre kevesek ahhoz, hogy megállapítható legyen, mennyi jön vissza ebből a tételből a Molnak. Ezeket a részleteket ugyanis még nem hozták nyilvánosságra.

Jelenleg annyi tudható, hogy az olajipari vállalat szeretné saját kollektív szerződését a jelenlegi munkaerő-piaci gyakorlattal öszszehangolni azzal, hogy felajánlotta a jelenlegi munkavállalóknak a többlet-végkielégítés diszkontált értéken történő megváltását. Bár a megváltás nagysága függ attól is, hogy az alkalmazottak mennyire fogadják el a Mol ötletét, az eddig beérkezett kedvező válaszok alapján a 2005. évi várható kifizetés csoportszinten elérheti a 25 milliárd forintot.

Pozitív is lehet

A rosszabb hírt tehát inkább az a 10 milliárd forint jelentette, amit a Mol a Jukosz csődjével kapcsolatosan volt kénytelen elhatárolni. Ezzel kapcsolatban pillanatnyilag annyi publikus, hogy a két cég által közösen üzemeltetett szibériai olajmező (ZMB) a kőolaj nagyobb részét a Jukosznak, vagy pedig rajta keresztül értékesítette a közelmúltig. (A Jukosz megváltozott pénzügyi helyzete miatt a Mol úgy módosította az értékesítési csatornákat, hogy azok függetlenné váljanak az orosz cég helyzetétől.) Márpedig emiatt a közös vállalatnak lejárt követelése van a Jukosszal szemben még a tavalyi értékesítésekből, aminek nagyságrendje várhatóan nem haladja meg a 10 milliárd forintot. A hírnek ez a része tehát kedvezőtlen ugyan, ám nagyságrendje nem jelent veszélyt a társaság működésére. Mi több, az elemzők szerint a részvény árfolyamában sem indokol 100 forintot elérő csökkenést.

Sarkadi Szabó Kornél egyébként úgy véli, a megjelent hír felkeltheti a befektetői figyelmet. Ez akár pozitív is lehet az árfolyam szempontjából, hiszen a befektetők inkább a jövőt árazzák be. Márpedig az olajipar továbbra is nagyon jó időszak elé néz, noha a tavalyi csúcsévet már nem lehet megismételni.

A céltartalékolásokkal együtt is nagyon jó negyedik negyedévet vár a Moltól mindkét elemző. Miró szerint a bejelentett lépés az utolsó negyedévi nyereség mintegy felét viheti el, a csoportszintű éves eredmény azonban ezzel együtt is akár a 200 milliárd forintot is meghaladhatja.