Vilhelmina
12 °C
28 °C

2013 előtt nem nagyon lesz eurónk

2008.09.04. 17:57
A kormánynak és a jegybanknak nem feltétlenül kell szigorú euróbevezetési céldátumot meghatároznia - nyilatkozta Simor András. A jegybankelnök ezzel arra utalt, hogy amikor 2009 első felében a gazdaságpolitika szereplői e témában asztalhoz ülnek, valószínűleg nem neveznek meg pontos belépési céldátumot. Ez új elem az ezzel kapcsolatos kommunikációban.

Simor - ahogy korábban is - utalt arra, hogy a jegybank álláspontja szerint a mielőbbi euróátvétel a jobb, de egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy céldátumot akkor érdemes kitűzni, amikor a belépéshez előírt kritériumok teljesítéséhez már elég közel vagyunk - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

Egyetértünk azzal, hogy erre a kérdésre 2009 első felében visszatérhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy elmondhatjuk, "x éven belül" bevezetjük az eurót. Csupán annyit jelent, hogy újra megnyitjuk a beszélgetést e témában - mondta az MNB elnöke.

A nyilatkozat érezhetően elmozdulás a korábbi állásponttól, illetve az utóbbi két évre jellemző bizonytalan helyzethez képest is. Úgy tűnik, hogy a gazdaságpolitika nem feltétlenül kíván előbb céldátumot megnevezni, mint amikor belépünk az euró előszobájának számító ERM II. árfolyamrendszerbe. Erre legkésőbb a csatlakozás előtt két és fél évvel kell sort keríteni, vagyis ha 2009 első felében ez elmarad, a legkorábbi belépési időpont 2013 lehet.