Judit
2 °C
7 °C

2013 előtt nem nagyon lesz eurónk

2008.09.04. 17:57
A kormánynak és a jegybanknak nem feltétlenül kell szigorú euróbevezetési céldátumot meghatároznia - nyilatkozta Simor András. A jegybankelnök ezzel arra utalt, hogy amikor 2009 első felében a gazdaságpolitika szereplői e témában asztalhoz ülnek, valószínűleg nem neveznek meg pontos belépési céldátumot. Ez új elem az ezzel kapcsolatos kommunikációban.

Simor - ahogy korábban is - utalt arra, hogy a jegybank álláspontja szerint a mielőbbi euróátvétel a jobb, de egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy céldátumot akkor érdemes kitűzni, amikor a belépéshez előírt kritériumok teljesítéséhez már elég közel vagyunk - írja laptársunk, a Portfolio.hu.

Egyetértünk azzal, hogy erre a kérdésre 2009 első felében visszatérhetünk, de ez nem jelenti azt, hogy elmondhatjuk, "x éven belül" bevezetjük az eurót. Csupán annyit jelent, hogy újra megnyitjuk a beszélgetést e témában - mondta az MNB elnöke.

A nyilatkozat érezhetően elmozdulás a korábbi állásponttól, illetve az utóbbi két évre jellemző bizonytalan helyzethez képest is. Úgy tűnik, hogy a gazdaságpolitika nem feltétlenül kíván előbb céldátumot megnevezni, mint amikor belépünk az euró előszobájának számító ERM II. árfolyamrendszerbe. Erre legkésőbb a csatlakozás előtt két és fél évvel kell sort keríteni, vagyis ha 2009 első felében ez elmarad, a legkorábbi belépési időpont 2013 lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?