Lehel
17 °C
27 °C

A beígért jutalmakon spórolnak a minisztériumok

2004.03.02. 15:00
A minisztériumok milliókat spórolnak személyi juttatások zárolásával, ami egyrész bérkeretkurtítást, vezetői állások csökkentését, külsős szerződések számának szűkítését jelenti. A honvédelmi tárca például 2,3 milliárdot takarít meg mozgóbéreken és jutalomkeretén, a kulturális minisztérium csak az Operaházon 110 millió forint bért spórol meg. Más tárcáknál viszont elkerülhetetlennek látszik a létszámleépítés, és a szokásos jutalmazási rendszer átalakítása, noha a kormány és a szakszervezetek által múlt héten megkötött sztrájkmegállapodás éppen ezt a két megoldást tiltja. Akkor mi lehet a személyi jutattások rejtélyes milliárdos zárolása mögött, tettük fel a kérdést a különböző minisztériumoknak.
A Pénzügyminisztérium honlapjáról hozzáférhető lista szerint személyi juttatásokon százmilliókat spórolnak meg a minisztériumok (csak a honvédség 2,3 milliárdot). Hogy a személyi juttatások alatt mit kell értenünk, annak megválaszolása a legtöbb válaszadó képességét is meghaladta.

Az oktatási minisztérium például ki nem fizetett személyi juttatáson 60 millió forintot spórol. De hogy pontosan min? "Arról még nincs döntés", írta levelében a minisztérium sajtóosztálya. Közlésük szerint, az említett zárolás az igazgatási költségeket érinti. Ezen belül csökkenthetik a külső megbízási díjas szerződéseket, szervezeti egységekeket vonhatnak össze, esetleg a vezetői állások számát szűkítik, és, teszik hozzá, nem szabad megfeledkezni a létszámcsökkentésről sem, mint lehetőségről. "A létszámcsökkentés tehát az egyik lehetséges módja az előírt bérmegtakarításnak", írják. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban is csak találgatni tudtak: szerintük hasonlóan az OM-hez a létszámleépítés lehet a megtakarítások egyik útja.

Nem lehetnek elbocsátva

Az elbocsátásokkal kapcsolatban ugyanakkor a közintézmények, minisztériumok keze meg van kötve, miután a múlt héten sztrájkmegállapodást kötöttek a közszolgálat szakszervezeteivel. Ennek egyik lényeges pontja, hogy a Draskovics-csomag nem kényszeríthet ki elbocsátásokat, mondta az Indexnek Fehér József szakszervezeti vezető.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium sajtófőnöke Tóth Judit az elbocsátások gazdasági összefüggéseit megvilágítva azt mondta, hogy a leépítéssel éppen ellenkező eredményt érnének el az intézmények, mint ami a csomag kitűzött célja, nevezetesen, hogy az elbocsátás után fizetendő végkielégítések tovább terhelik a minisztériumok büdzséjét.

Szerencsés módon

Jutalmat zárolnak
A Pénzügyminisztérium honlapjáról letölthető táblázat szerint az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium összesen 429 millió forintot tervez megspórolni a személyi juttatásokon. A Miniszterelnöki Hivatal 243 milliót, a Belügyminisztérium 368 milliót, a Külügyminisztérium 17 milliót, az oktatási tárca 60 milliót, a kulturális minisztréium 110 milliót, az informatikai minisztérium 33 milliót, a földművelésügyi tárca 132 milliót.
Mindezek ellenére az oktatási tárca mellett a Honvédelmi Minisztérium is leépít, igaz, náluk ez "szerencsés módon" a védelmi felülvizsgálattal esik egybe. A HM összesen 2,3 milliárdot spórol a személyi juttatásokon. Bocskai István, kommunikációs főigazgató-helyettes szerint a zárolás több összetevőből áll: megszüntetnek beosztásokat, illetve az újakat egyelőre nem töltik fel, amivel bért takaríthatnak meg. Csökkentik továbbá az SFOR és a KFOR misszióinak létszámát. További megtakarítást remélnek abból, hogy az eddigiekkel ellentétben a minisztérium megszünteti a tárcánál csak 14. havi bérként számon tartott (a valóságban évi egyszeri) jutalmat, amelyet "valós teljesítményen alapuló" elismerés vált fel.

Vesztes az Operaház

A szakszervezetek és a kormány közötti megállapodás szerint viszont a megszorítások nem érinthetik a rendszeres, alanyi jogon járó valamint a korábbi években szokásossá váló jutalmakat. A 185 milliárdos megtakarításnak csupán 0,3 százaléka lehet a juttatások megvonása, ami Fehér számításai szerint 500-600 millió forintra tehető. A honvédelmi tárca a közszférától részben különálló szerv, mondta Fehér, más minisztériumok azonban nem kezelhetik ennyire rugalmasan az eddig megszokott jutalmazási rendszert.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közel 100 millió forintot spórol. Az Index megkeresésére Bán László gazdasági helyettes államtitkár közölte, hogy kizárólag az Állami Operaház bérkeretéből vonták le a fentebbi összeget. Az opera így is 4,6 milliárd forintot fordíthat az idén munkatársai jövedelmére. Más intézménytől személyi jutattatást nem von el a tárca, mondta Bán.

Kevesebb külsős szerződés

A belügy a takarékossági intézkedések ellenére is biztosítani tudja a tárca államapparátusában dolgozók juttatásait és járandóságait, mondta Pál Tibor államtitkár. A takarékossági intézkedések a költségtakarékos állam megteremtését, a felesleges bürokrácia leépítését szorgalmazzák, közölték a tárca sajtóosztályán. A közalkalmazottak és köztisztviselők idei juttatásairól már megegyeztek a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésén, a hivatásos állomány érdekképviseleti szerveivel pedig még folynak a tárgyalások. A Belügyminisztériumtól és szerveitől összesen 368 millió forintot személyi juttatást zárolnak, ennek a legnagyobb részét - kétszázmillió forintot - a Budapesti Rendőrfőkapitányságtól.

A Miniszterelnöki Hivatal személyi juttatásokon 243 millió forintot kíván spórolni. Kiss Péter miniszter az Indexnek azt mondta a megtakarítást főleg a külsős szerződések csökkentésével akarják elérni.