Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Javult Magyarország megítélése

2004.10.13. 08:59
Némileg javult Magyarország bonitása az elmúlt fél esztendőben. Az Institutional Investor legfrissebb országkockázati listáján hazánk kereken 66 pontos eredményével a 36. helyet foglalja el; az idén tavasszal még 64,7 ponttal a 37. helyen állt, s a kelet-közép-európai országok mezőnyében továbbra is a harmadik, Szlovénia és Csehország mögött.
A legjobb megítélést a térségből ezúttal is Szlovénia kapta a tekintélyes New York-i pénzügyi magazin felmérésében, majd utána Csehország következik. Bár Magyarország egyelőre őrzi bronzérmes helyezését a kelet-közép-európai országok mezőnyében, figyelemre méltó, hogy Észtország lemaradása immár csupán 0,2 pont.

Javuló bonalitás

A balti ország bonitása az elmúlt fél esztendőben 5,3 ponttal javult az Institutional Investor száz pontos skáláján, ami négyszerese a magyar emelkedésnek. A térség többi országa szintén hazánknál nagyobb mértékben javította eredményét. A legnagyobb mértékű javulást Észtország után Ukrajna és Oroszország (4,2 pont), illetve a nagyon alacsony szintről induló Bosznia-Hercegovina és Szerbia-Montenegró (hat pont) könyvelheti el.

A lista élmezőnyében nem történtek drámai változások. Továbbra is Svájc és Luxemburg hitelképességét ítélik legjobbnak a megkérdezett kereskedelmi bankok, alapkezelők, biztosítók és értékpapír-kereskedők. Abszolút értékben ugyanakkor a tíz vezető ország legfeljebb tartani tudta fél évvel ezelőtti eredményét, de többségük - Luxemburgtól az Egyesült Államokon át Nagy-Britanniáig - 0,3-1 pont közötti visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Jó fény

A világgazdaság helyzetére ugyanakkor jó fényt vet, hogy a 173 vizsgált ország átlagpontszáma (jelenleg 42,7) az idén március óta 1,1, 2003 őszével összehasonlítva pedig nem kevesebb mint 3,1 százalékkal emelkedett. Az elmúlt húsz év legmagasabb értékét (43,4 pont) 2000 szeptemberében jegyezték fel a pénzügyi magazin szakértői.

A Euromoney nemrég ismertetett országkockázati listáján - amely az Institutional Investornál nagyobb szerepet tulajdonít például a politikai bizonytalanságoknak - Magyarország a térség második legbiztosabb országának találtatott. Ez egyébként ugyanúgy a 36. helyhez volt elegendő a globális listán, mint az Institutional Investor most közzétett felmérésében a régiós bronzérem.