Szilárda
-4 °C
2 °C

Jövőre öt százalék alatti béremelés várható

2004.09.14. 08:48
Gyurcsány Ferenc szerint a bejelentett szja-változások önmagukban két százalékos reálbér-növekedést eredményeznek. A kormányzati oldal a versenyképesség javítása érdekében jövőre 4,5 százalékos éves inflációval számolva a versenyszférában ugyanekkora mértékű bruttó béremelést javasolt
A kormány és a munkaadók egyetértenek abban, hogy jövőre 4,5 százalékkal kellene emelkednie a bruttó béreknek, igaz, a kabinet ezt csak - legalábbis egyelőre - a versenyszférára érti. A munkavállalók ugyanakkor ezt a mértéket elfogadhatatlannak tartják, szerintük a reálbéreket kellene ekkora ütemben növelni.

Többet akarnak

Az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén a munkaadók 55 400 forintos minimálbérre tettek javaslatot 2005-re, ami szintén 4,5 százalékkal múlná felül a jelenleg érvényes szintet. A szakszervezetek ennél többet szeretnének, a kormány szerint pedig nekik kellene kiegyezniük a kérdésben.

A tanácskozáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt rámutatott: a bejelentett szja-változások önmagukban két százalékos reálbér-növekedést eredményeznek. A kormányzati oldal a versenyképesség javítása érdekében jövőre 4,5 százalékos éves inflációval számolva a versenyszférában ugyanekkora mértékű bruttó béremelést javasolt, s a közszférában is hasonló mértékben gondolkodnak, de konkrét számok csak a költségvetési törvényjavaslat parlamenti beterjesztésekor lesznek.

Rossz rendszer

A munkaadók egyetértettek abban, hogy a bruttó bérdinamika nem lehet az említettnél nagyobb, mert a vállalkozások adó- és járulékterhei jövőre nem csökkennek érezhetően. Hozzátették: az élőmunka terhei és az áfakulcsok még mindig magasak, ezen a téren változtatni kell. A munkavállalói oldal képviseletében Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke nem tartja tárgyalási alapnak a másik két fél által említett 4,5 százalékos mértéket.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke szerint a meglévő költség-bér aránnyal Magyarország nem versenyképes az EU-ban. Akkor fog ez megváltozni, ha a teljes bérköltség 51 százaléka az alkalmazottnál marad, szemben a mostani egyharmados aránnyal, máskülönben a nyelvet beszélő fiatal szakemberek külföldön vállalnak majd munkát..

A jövő évi minimálbér mértékére a munkaadók 55 400 forintot ajánlottak. A szakszervezetek szerint az országos bérdinamika duplájával kellene emelni a legkisebb bért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!