Ágnes
-1 °C
2 °C

Kockázatos hitelek

2004.12.14. 07:48
Legnagyobb arányban a jelzáloghitelt felvevők fizetnek késedelmesen - áll a jegybank jelentésében. A teljes hitelállomány 80-90 szézaléka devizaalapú konstrukció.
Törlesztéskor éven túli késedelembe a legnagyobb arányban a szabad felhasználású jelzáloghitelt felvevők esnek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztási hitelezésről összeállított tanulmányából. Míg ugyanis a kártya- és személyi hitelek állományában ez az arány 1,7 százalékot, a jelzáloghitelnél 5,2 százalékot tesz ki.

Ha azonban a hitelportfólió besorolását nézzük, a problémás kihelyezések aránya a legmagasabb (16,3 százalék) a gépjárműhitelek esetében. Utóbbi kategória képviseli egyébként a fogyasztási hiteleknél a legnagyobb nagyságrendet. Az állomány emelkedése a jegybanki szakértők szerint elsősorban a devizahitelekhez köthető.

A teljes hitelállományon belül becslésük szerint ma már 80-90 százalékot tehetnek ki a devizaalapú konstrukciók. A személyi hiteleknél (ahol létezik pontos nyilvántartás) ugyanez 20 százalék körül mozog. Érdekes megállapítása az elemzésnek, hogy a hitelkártya-üzletág nagyobb térnyerését éppen legnagyobb előnye, a 30-45 napos tehermentes törlesztés lehetősége jelenti. Piaci felmérések szerint ugyanis az ügyfelek többsége ezt egyszerűen nem hiszi el, a háttérben valamilyen átverést sejt.