Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mindent ki lehet cserélni

2006.01.06. 15:23
Sietni kell a cserével azoknak, akik nem elégedettek karácsonyi ajándékukkal, és másra cserélnék ki azt. Az üzletek nagy része január közepéig veszi vissza a nem kívánt árut. Minden esetben kell a blokk és az eredeti csomagolás.
Már csak néhány nap van arra, hogy visszacseréljük a karácsonykor kapott ajándékokat. Ilyenkor ugyanis gyakran előfordul, hogy két hajszárítóval kedveskednek nekünk, vagy három példányban kapjuk meg az éppen aktuális sikerkönyvet, esetleg túl szűk a kapott a pulóver. Vagy csak egyszerűen nem tetszik a színe, és nem kenyérsütőt akarunk, hanem mikrohullámú sütőt. A karácsony utáni néhány héten az áruházak többsége lehetőséget ad a cserére.

Cserélni ugyanis nem kötelesek az üzletek. A jogszabályok szerint csak akkor kötelező kicserélni a már megvásárolt terméket, ha az hibás. Akkor is három napon belül, az eredeti csomagolásban. A kereskedők azonban már régen tudják, több vásárlójuk lesz, ha biztosítják ezt a lehetőséget az ünnepek alatt. A három napos visszavételi garanciát nem veszik komolyan, néhány hetet hagynak a vásárlóknak, hogy kicseréljék a nem kívánt árut.

Elektronika és higiénia

A Média Markt és Saturn áruházakban január közepéig cserélik ki az ott vásárolt termékeket. Cserélni természetesen csak a vásárlást igazoló blokkal lehet. Az eredeti, tehát nem felbontott csomagolású cikkekből mindegyiket visszacserélik. A már felbontottak közül pedig azokat, melyeknél nem merülhetnek fel higiéniai szempontok: érhető okokból az elektromos fogkeféket, borotvákat, gyantázókészleteket nem cserélik vissza - nyilatkozta kérdésünkre Koricsánszky Dóra kommunikációs menedzser.

A vevőszolgálatra visszavitt termékek ára levásárolható, de a cég a termék árát is visszatéríti, ha a vevő nem talál a kedvére való árut. A vevőszolgálatokon a legnagyobb forgalom a két ünnep között volt, akkor több száz terméket vittek vissza naponta. A legtöbben háztartási kisgépeket cseréltek vissza.

Hipermarketek mindent

Az Auchanban szintén január közepéig lehet visszavinni a nem kívánt árut. A cégnél eredeti csomagolásban és a fizetési bizonylat bemutatásával cserélnek. Az Auchan áruházakban az élelmiszerek kivételével mindent vissza lehet vinni január 17-ig. Cserélni nem csak a vásárlás helyszínén, hanem valamennyi áruházban lehet. A cégnél minden esetben készpénzt adnak vissza. Az elmúlt évekhez viszonyítva idén kevesebben éltek a lehetőséggel. Elsősorban kisháztartási gépeket (kávéfőző, vasalót) hoztak vissza.

Hasonló a helyzet a Tesco áruházakban is. Danks Emese kommunikációs igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a cégnél most hétvégéig élhetnek a vásárlók a lehetőséggel. A cseréhez feltétel a blokk, a sértetlen állapot és az eredeti csomagolás. Sokan éltek már a lehetőséggel, a legtöbben itt is kisgépeket vittek vissza. A Tescóban nem adnak vissza pénzt, a termék árát le kell vásárolni.

Ruha és könyv

Ruházati terméket és cipőt nem csak karácsonykor lehet visszacserélni, a rosszul megválasztott ruhákat bármikor vissza lehet vinni. Ilyenkor azonban megugrik a cserélők száma.

A könyvesboltokban is sokkal többen élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen könnyel előfordulhat, hogy több példányban kapjuk meg az éppen aktuális sikerkönyvet. A könyvesboltok természetesen a sértetlen példányokat veszik csak vissza, és általában nem adnak készpénzt, hanem levásárolható az összeg.