Diána
11 °C
22 °C

Dől a pénz a bankoktól

2006.04.21. 08:43
Várhatóan több mint hetvenmilliárd forintba kerül majd a bankoknak és a pénzügyi vállalkozásoknak a két évre bevezetett különadó. Tavaly 35,5 milliárd folyt be a költségvetésbe, erre az évre 36,1 milliárd az előirányzat.
A jelek szerint több mint hetvenmilliárd forintba kerül majd a bankoknak és a pénzügyi vállalkozásoknak a két évre bevezetett különadó. Tavaly ugyanis több mint 35,5 milliárd forintot fizettek be az érintettek ezen a címen, a Pénzügyminisztérium 2006-ra szóló előirányzatában pedig ezen a soron 36,1 milliárd szerepel.

A pénzügyi tárca az előirányzat ellenére erre az esztendőre mégis kevesebb bevétellel számol különadó címén, mint tavaly. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a 2005-re előirányzott 37,8 milliárd forintnál bő kétmilliárddal kevesebb teljesült.

Húsz helyett csak 16 százalékos adózott eredmény

A különadó által érintett bankok és pénzügyi vállalkozások tavalyi számain jól látszik az extra teher hatása. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a hitelintézeti szektor adózás előtti eredménye több mint ötödével emelkedett 2005-ben. Eközben az összesített adózott profit ennél lassabban, 16 százalékkal bővült. Tavalyelőtt, igaz, jóval alacsonyabb bázisról indulva, mind az adózott, mind az adó előtti nyereségüket 50 százalékot meghaladóan növelték a bankok.

A nagyobb hitelintézetek egyenként is milliárdos többletterhekkel voltak kénytelenek szembenézni: az OTP Bank IFRS szerinti, nem konszolidált mérlegében 10,2 milliárd forint szerepelt ezen a címen, de jellemzően 1-2 milliárdos többletterhekről számoltak be a mérlegfőösszegük alapján élbolyba tartozó más hitelintézetek is.

A PSZÁF adatainak tanúsága szerint a pénzügyi vállalkozásoknál is szembetűnő a változás: a szektor tavaly publikált, 52,5 milliárdos adó előtti összesített profitja 18 százalékos növekedés eredőjeként keletkezett, miközben az adózott nyereség alig több mint öt százalékkal bővült.

Az eddigi és várható befizetések tükrében a bankok - nem meglepő módon - bíznak abban, hogy a különadó valóban csak átmeneti extra terhelést jelent számukra. Több hitelintézet vezetője is utalt rá: arra számít, hogy a kormány valóban csak ideiglenes többletbevételi forrásnak szánja ezt az adónemet.

A különadóról szóló jogszabály alapján választani lehet, hogy az elért kamatkülönbözet hat vagy az adózás előtti eredményük nyolc százalékát fizetik meg adóként a költségvetésnek. Az előbbit választók a társasági adóalapjukat csökkenthetik a befizetett összeggel.