Valér
2 °C
8 °C

Erősödött az élelmiszerimport

2005.09.12. 08:26
Az élelmiszer-behozatal tavaly szárnyalt, és az idén sem várható a tendencia megfordulása. Az importtal kapcsolatban kevesen gondolnak arra, hogy a Magyarországon gyártott termékek sem feltétlenül magyar alapanyagból készülnek.

A magyar élelmiszerexport és -import egyenlege általában stabil pozitívumot mutat, az idei első féléves adatok azonban ezen a téren már erős romlást tükröznek. Biztató viszont, hogy a behozatal terén drasztikus (20 százalék feletti) növekedés utoljára januárban volt. Az őszi kereskedelmi szezon - amely szakértők szerint újabb importhullámot hozhat - azonban csak most kezdődik.

Egyes vélemények szerint az import ismételt megugrásának csak az szabhat gátat, ha folytatódik az a tendencia, amely az első félévben a kiskereskedelmi forgalom növekedésének további lassulásához vezetett. Az uniós csatlakozás előtt a kiskereskedelmi forgalom 10 százaléka származott importból, ma ez az arány Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató ügyvezetője szerint 20 százalékra nőtt. Ez az arány - hangsúlyozta - nem több annál, mint amire számítani lehetett, és nem is számít rossznak. A behozatal erősödése azonban szakértők szerint olyan szegmensekben vághatja oldalba a magyar termelőket, amelyekben erős a kiskereskedelmi árnyomás. Ilyen például a tej, a friss zöldség vagy a szezonális hal. Az alapélelmiszereknek számító cikkeknél egyébként is alacsony a termelők árrése, a kereskedők pedig éppen ezekben a szegmensekben igyekeznek összecsapni a versenytársakkal. Tapasztalatuk szerint ugyanis erős vevőcsalogató lehet az olcsó paradicsom vagy az olcsó tej.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azonban arra figyelmeztet, hogy semmi jó sem származhat abból, ha folytatódik a kereskedelemellenes hangulat. A Magyarországon működő kiskereskedelmi multik - logikusan, az alacsonyabb szállítási költségekre is figyelve - egyértelműen szívesebben vesznek magyar termékeket (a polcokon 75, de akár 90 százalékban is ilyen cikkek találhatók). Kérdés azonban, hogy mi tekinthető magyar terméknek, a feldolgozók és gyártók is élnek ugyanis az unió hozta könnyebb importtal. Vámos úgy látja, hogy a Magyarországon gyártott termékek jelentős részének már külföldi az alapanyaga.

Az üzletláncok hibáztatása helyett tehát célszerű lenne, ha a magyar termelők érdekében az érintettek inkább együttműködnének. Vámos emellett elmondta, hogy ha az importtermékek visszaszorítása miatt - alaptalanul - megnő a kereskedőkkel szembeni szigor, ők kénytelenek lesznek ezeket a feltételeket a beszállítóiknál is alkalmazni. Az ellenőrzések ugyanis jelenleg már tízmilliós nagyságrendű bírságokat vagy üzletbezárásokat hozhatnak. A kisvállalkozások ugyanakkor aligha lesznek képesek megfelelni a szigorodó szabályoknak.