Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Jövőre nem emelkednek nagy mértékben az élelmiszerárak?

2002.11.28. 10:26
Az élelmiszer-ipari szakágazatok ismét előálltak az év végén szokásos, a következő esztendőre vonatkozó áremelési terveikkel. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a tervek egyrészt nem mindig kellően megalapozottak, másrészt jó, ha a tervezett áremelés felét sikerül megvalósítaniuk. Egyelőre korai volna inflációs hatástól tartani az élelmiszerárak növekedése kapcsán.
Az élelmiszeripar egyes ágazatai máris előálltak a jövő évre vonatkozó áremelési elképzeléseikkel. A tervezett árnövekedés minden esetben az átadási árra vonatkozik: a gyártók a kereskedőkkel szemben ennek emelését próbálják keresztülvinni, a sütőiparnál mintegy 10, a húsiparnál 15 vagy ennél több, a tejipar esetében pedig mintegy 5 százalékos mértékben.

Egyes szakemberek szerint az élelmiszer-ipari ágazatok minden évben igyekeznek "végigverni" áremelési elképzeléseiket, viszont minden évben jóval kisebbet tudnak csak elérni a tervezettnél, s ezért nem is minden esetben okolhatják az amúgy előnyös helyzetben lévő élelmiszerláncokat. Az egyes ágazatokat erőteljesen sújtja a beáramló import, illetve a rendkívül éles versenyhelyzet. Ennek köszönhetően például a fontosabb tejtermékek árai jelenleg is tavaszi szinten mozognak. Egyes baromfitermékek pedig idén egyáltalán nem drágultak, ami a sertéshús árának tervezett emelését is nehezíti.

Nincsenek erős érdekvédelmi szervezetek

Ha a jövő év elején sikerül megállapodni az egyes szervezeteknek az élelmiszer-áremelésekről, akkor a Tesco az új árak egy részét kénytelen lesz beépíteni árstruktúrájába - válaszolta a Napi Gazdaság érdeklődésére Danks Emese, a cég szóvivője. Amíg azonban a kérdéses termékek új ára nem válik ismertté, nem lehet megmondani, milyen mértékben kell majd emelni. A kenyér árának változása aligha érinti az áruházláncot, mivel az árképzés a kezében van: minden hipermarketjében saját pékséget működtet. Danks ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az alapanyag áremelkedése befolyásolhatja a saját termék árstruktúráját.

Neubauer Katalin, a CBA Kereskedelmi Kft. kereskedelmi vezetője elmondta: az egyes élelmiszer-ipari ágazatok érdekvédelmi szervezetei között nem olyan erős a kapcsolat, hogy egymást segítve hajtsák végre a tervezett áremeléseket. Úgy véli: a jövő évi szerződésekben sem várható, hogy többet érjenek el az ágazatok. A hústermelők olyan új piacokon tudják behozni a legkeresettebb termékeiken elmaradt hasznot, amelyek nem árérzékenyek, így például a minőségi vákuumcsomagolású, illetve más előrecsomagolt, szeletelt, felvágott cikkeknél.

Egész ágazatok vérezhetnek ki?

A szakemberek szerint a fogyasztók számára kétségtelenül kedvező, ám a gazdaság egészére nézve már nem feltétlenül egészséges az ennyire kiélezett versenyhelyzet, amikor a gyártók egymás miatt ódzkodnak a nagyobb áremelésektől. Mindez a rejtett inflációt erősíti. Szélsőséges vélemények szerint nem kizárt, hogy a gyengébb tőkehelyzetben levő ágazatok egész egyszerűen kivéreznek az uniós csatlakozásig, és könnyen felvásárolhatóvá válnak. Nem kétséges - vélik szakértők -, hogy szükség lenne a magyar termékek védelmére, amit a kereskedelmi hálózatoknak kellene felvállalniuk, így a verseny és az árak némileg függetlenné válhatnának az importdömpingtől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!