Jenő
-3 °C
6 °C

Maradt a kamat, erősödik a forint

2007.05.21. 14:50
A múlt héten már az elemzők szűk többsége a kamatszint tartását várta a monetáris tanács mai ülésétől, így a jegybank döntése nem értékelhető meglepetésként. A 8 százalék maradása ellenére az év végére 6,75-7 százalékra csökkenhet a kamat, még ha a jegybank emelte is inflációs előrejelzését.

"Az infláció jövőbeli alakulását övező nagyfokú bizonytalanságot figyelembe véve a monetáris tanács az irányadó kamat szinten tartása mellett döntött. Az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki" - áll a jegybank közleményében. A tanács a korábbi, egységes döntések után most 7:6 arányban volt megosztott, amikor a tartás mellett döntött.

A monetáris tanács a nyolc hónapja érvényes 8 százalékon tartotta az irányadó kamatot. Az Index által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy a döntés hátterében leginkább a bérnövekedési adatokkal kapcsolatos jegybanki aggodalmak állhatnak, az ezzel összefüggő inflációs hatásokat szeretné pontosabban látni az MNB. A jegybank felfelé módosította inflációs előrejelzését: 2008-ra a korábbi 3,4 helyett 3,6 százalékot vár, 2009-re sikerül így a célt (3 százalék, +/- fél százalék) elérni, akkor a mostani várakozások szerint 2,8 százalék lesz a pénzromlás üteme.

Az előzetesen tartást váró Trippon Mariann, a CIB elemzője meglepetés nélkül, a korábban vágásra számító Nyeste Orsolya, az Erste elemzője kisebb meglepetéssel fogadta a döntést. Utóbbi azzal érvelt: az ugyancsak hétfőn közzétett inflációs jelentés alapján a 2009-ig mutató kockázatok nem magasak. Megoszlott a szakértők véleménye azzal kapcsolatban, hogy a forint utóbbi napokban mutatott "gyengélkedése" befolyásolhatta-e a monetáris tanács tagjait. Trippon Mariann szerint ez is közrejátszhatott a tartásban, míg Nyeste Orsolya úgy érvelt: az euró árának 3 forintos elmozdulása a 255 alatti árfolyamszinten nem szabad, hogy hasson a tanácsra. A forint erős, ráadásul az utóbbi napok mozgása technikai jellegű volt, nem fundamentális indíttatású.

A forint örömmel fogadta, hogy egyelőre marad a magas kamat: a 14 órai bejelentést követően meredek erősödés indult, a reggel óta 250 környéki jegyzések után az euró ára 248,50-ig csúszott.

Az elemzők egyetértettek: az év végére várt kamatszintet, a csökkentési pályát nem befolyásolja érdemben, hogy nem kezdődött el már ma. Annyi történt, hogy nem a legoptimistább forgatókönyv valósult meg – fogalmazott Trippon Mariann. A CIB 7, az Erste 6,75 százalékos kamatszintet vár az év végére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?