Huba
17 °C
33 °C

Maradt a kamat, erősödik a forint

2007.05.21. 14:50
A múlt héten már az elemzők szűk többsége a kamatszint tartását várta a monetáris tanács mai ülésétől, így a jegybank döntése nem értékelhető meglepetésként. A 8 százalék maradása ellenére az év végére 6,75-7 százalékra csökkenhet a kamat, még ha a jegybank emelte is inflációs előrejelzését.

"Az infláció jövőbeli alakulását övező nagyfokú bizonytalanságot figyelembe véve a monetáris tanács az irányadó kamat szinten tartása mellett döntött. Az irányadó kamat csökkentése a forintbefektetések kedvező kockázati megítélésének fennmaradása esetén is csak akkor lesz lehetséges, ha a magasabb infláció irányába mutató kockázatok nagyobb bizonyossággal zárhatók ki" - áll a jegybank közleményében. A tanács a korábbi, egységes döntések után most 7:6 arányban volt megosztott, amikor a tartás mellett döntött.

A monetáris tanács a nyolc hónapja érvényes 8 százalékon tartotta az irányadó kamatot. Az Index által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy a döntés hátterében leginkább a bérnövekedési adatokkal kapcsolatos jegybanki aggodalmak állhatnak, az ezzel összefüggő inflációs hatásokat szeretné pontosabban látni az MNB. A jegybank felfelé módosította inflációs előrejelzését: 2008-ra a korábbi 3,4 helyett 3,6 százalékot vár, 2009-re sikerül így a célt (3 százalék, +/- fél százalék) elérni, akkor a mostani várakozások szerint 2,8 százalék lesz a pénzromlás üteme.

Az előzetesen tartást váró Trippon Mariann, a CIB elemzője meglepetés nélkül, a korábban vágásra számító Nyeste Orsolya, az Erste elemzője kisebb meglepetéssel fogadta a döntést. Utóbbi azzal érvelt: az ugyancsak hétfőn közzétett inflációs jelentés alapján a 2009-ig mutató kockázatok nem magasak. Megoszlott a szakértők véleménye azzal kapcsolatban, hogy a forint utóbbi napokban mutatott "gyengélkedése" befolyásolhatta-e a monetáris tanács tagjait. Trippon Mariann szerint ez is közrejátszhatott a tartásban, míg Nyeste Orsolya úgy érvelt: az euró árának 3 forintos elmozdulása a 255 alatti árfolyamszinten nem szabad, hogy hasson a tanácsra. A forint erős, ráadásul az utóbbi napok mozgása technikai jellegű volt, nem fundamentális indíttatású.

A forint örömmel fogadta, hogy egyelőre marad a magas kamat: a 14 órai bejelentést követően meredek erősödés indult, a reggel óta 250 környéki jegyzések után az euró ára 248,50-ig csúszott.

Az elemzők egyetértettek: az év végére várt kamatszintet, a csökkentési pályát nem befolyásolja érdemben, hogy nem kezdődött el már ma. Annyi történt, hogy nem a legoptimistább forgatókönyv valósult meg – fogalmazott Trippon Mariann. A CIB 7, az Erste 6,75 százalékos kamatszintet vár az év végére.