Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kamatot csökkenthet az MNB?

2006.02.03. 08:53
Ismét felmerülhet egy kisebb kamatvágás lehetősége Magyarországon, hála a kedvező inflációs kilátásoknak, de el kell kerülni minden elhamarkodott lépést - jelentette ki Neményi Judit, az MNB monetáris tanácsának (MT) tagja a Reutersnek.

Az MT befolyásos és a hírügynökség által a "galambok" közé sorolt tagja szerint a kedvező inflációs helyzet és a stabil forint, más tényezők mellett, megengedné a kamatpolitika módosulását.

Néhány hónapja még az volt a kérdés, elég lesz a kamatszint tartása vagy emelésre van szükség - emelte ki a Reuters - , mára azonban a helyzet megváltozott. A politikai és a költségvetési bizonytalanságokat leszámítva, az inflációs kilátások elég stabilak és azt kellene fontolóra venni, tartsuk-e a jelenlegi kamatszintet vagy keresztül vihető egy kis csökkentés - mondta tegnap adott interjújában Neményi Judit.

Az MNB utoljára tavaly szeptemberben csökkentett kamatot, 25 bázisponttal, azóta 6 százalékon áll a ráta - ez a legmagasabb az EU-ban. A következő kamatmeghatározó MT-ülés február 27--én lesz, a jegybank akkor teszi közzé új inflációs prognózisát is.

Neményi Judit szerint a bank középtávú inflációs célja - 3 százalék 2007-től - kényelmesen elérhető. akár egy kissé gyengébb forint mellett is. Az MT tagja úgy véli, a választások után le kell faragni a költségvetési hiányt, megállítandó az eladósodás növekedését. Ez utóbbit tartja a magyar gazdaság legnagyobb problémájának, figyelemmel arra, hogy az utóbbi három évben megfordult az adósság/GDP arány addigi csökkenése, az azonban nem állítható, hogy az ország ugyanolyan pénzügyi krízissel nézne szembe, mint tíz évvel ezelőtt. Az euró 2010-es bevezetését Neményi még mindig lehetségesnek tekinti, ha megteszik a szükséges költségvetési intézkedéseket, de már az utolsó pillanatban vagyunk ehhez.