Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lekötni sem kell a magas kamatért

2006.03.29. 10:18
Meglehetősen egyszerű, de annál hasznosabb konstrukció lehet a megtakarítani vágyóknak a megtakarítási számla, mely amellett fizet elfogadható kamatot az ügyfeleknek, hogy könnyű hozzáférést biztosít a pénzhez. Az egyes bankok feltételei azonban nemcsak a kamatszintben térnek el egymástól.
Akár 6 százalék fölött, de rossz választás esetén csak 3 százalék alatt kaphatunk a megtakarítási betétszámlán elhelyezett pénzünkért - derül ki az ilyen betételhelyezési lehetőségeket körüljáró összeállításból. A legtöbb pénzintézet az elhelyezett összegtől függően sávosan egyre magasabb kamatszintet kínál, de van olyan bank, ahol ötmillió forint fölötti megtakarításra rosszabb kamatot kapunk, mint az egymillió forint alattira.

Egymillió alatt CIB

A CIB Megtakarítási Program esetében kikötés, hogy minden hónapban növelnünk kell megtakarításunkat, hogy lekötés nélkül magas kamathoz juthassunk. A konstrukcióhoz ingyenes számlavezetés és megtakarítási kártya is jár, mellyel bármikor hozzáférhetünk pénzünkhöz.

A CIB Álmok program keretében havi minimum 10 ezer forintot kell megtakarítani, a konstrukciók sávos kamatozásúak, tehát a magasabb kamat az adott kamatsávban lévő összeg után jár. Ötmillió forintig 5,25 százalék, afölött 3 százalék jár, egymillió forint alatt ez a legkedvezőbb .

A HVB Takarékszámla választása esetén is ingyenes számlavezetést biztosít a bank, valamint nem szükséges bankszámlával rendelkeznünk, a takarékszámla önmagában is nyitható. A konstrukcióhoz ingyenes balesetbiztosítás is tartozik. A kamat egymillió forintig 4, egy- és ötmillió között 5, míg ötmillió fölött 5,5 százalék.

Néhány millióval a K&H a legjobb

A K&H-nál havi két alkalommal férhetünk hozzá kamatveszteség nélkül a pénzünkhöz, a bank egymilló alatt 4,5 százalékot, a következő sávban 5,5, míg ötmillió felett 5,75 százalékot ad, a középső sávban a K&H kínálja a legjobb feltételt.

A MKB Banknál a megtakarítási számla minimum összeg elhelyezése nélkül nyitható meg, 1 millió forint fellett 5 százalék, a következő sávban 5,25, 5 millió forint felett 5,50 százalékos kamatot kínál. Emellett a bank Kivételes folyószámlája, amely a megtakarítási számlák korlátozásai nélkül használható, összegtől függetlenül 5 százalékos kamatozású.

Az OTP-nél a betétösszeg bármikor, bármekkora összeggel csökkenthető mindenféle feltörési díj és kamatveszteség nélkül, a számlán lévõ összeg pedig továbbra is kamatozik, amennyiben eléri a 100 ezer forintot, a kamatozó sáv alsó határát. A bank 2,5 millió forintig csak 3,5 százalékot ad, afölött viszont 5,5 százalékot.

Ötmillió forint fölött az InterEurópa Bank (IEB) a legjobb választás a maga 6 százalékával (az egymillióig adott 2,75, valamint az egy- és ötmillió közötti 3,5 százalék viszont a legrosszabb kamatfeltétel, utóbbi az OTP-vel holtversenyben). Az IEB is tetszõleges számú, kamatvesztés nélküli hozzáférést biztosít a megtakarított összeghez és nem szab minimális határt sem a kamatozó sávhoz.