Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kamatadó autóra is

2006.08.29. 15:15
Nemcsak a pénzben jóváírt kamat jellegű jövedelem, hanem a tárgynyeremények után is kell kamatadót fizetni szeptember 1-jétől. Az OTP egymillió gépjárműnyeremény-betétkönyvet kezel, a tulajdonosok között évente 120-140 autót sorsolnak ki, az adó ezek piaci értékének 25 százaléka lesz. Az autók száma nem csökken, csak az értékük.

A szeptember 1-jétől elhelyezett betétek kamat jellegű jövedelme után fizetendő kamatadó nemcsak a pénzben jóváírt hozamokat terheli - derült ki az APEH honlapján olvasható tájékoztatóból. Az adóhivatali útmutatás szerint kamatjövedelemnek minősülnek a különböző, betétek nyomán szerzett vagyoni értékek is, így például a tárgynyeremények. Az ilyen esetekben a kamatjövedelem a tárgynyeremény piaci értékének adóval megnövelt része, míg az adó a vagyoni érték 25 százaléka (így jön ki ugyanis a teljes kamatjövedelem 20 százalékos adóértéke).

Havi 10-12 kamatadós autó

A rendelkezés elsősorban az OTP Bank betéteseit érinti, a legnagyobb lakossági pénzintézet ugyanis több mint egymillió gépjárműnyeremény-betétkönyvet kezel. A banknál egykor többféle nyereménybetétkönyv volt forgalomban - még lakást is lehetett nyerni -, mára csak a gépjárművesek maradtak meg.

Akik ilyenben helyeznek el 5000, 10 000, 20 000 vagy 50 000 forintot, kamatot nem kapnak, viszont havonta kisorsolnak köztük 10-12 személyautót. A járműveket a betétek kamataiból halmozott nyereményalapból vásárolják, évente jellemzően 120-140 autó talál gazdára (vagyis átlagosan nyolcezer évenként nyerhetnénk, ha a győztes betétek nem "játszanának" a következő hónapokban is).

Nem a nyertesnek kell befizetni

A bank tájékoztatása szerint a sorsoláson nyerteseknek nem kell attól tartaniuk, hogy a megnyert, több millió forint értékű autók után nekik kell a százezres nagyságrendű kamatadót megfizetni. Az adót a bank a nyereményalap terhére számolja el, és abból fogja kifizetni.

Ez elvileg azt jelenthetné, hogy ötödével csökken a havonta kisorsolt gépjárművek mennyisége. Ez sem lesz azonban így, legalábbis a bank az Indexnek azt válaszolta: a hitelintézet "törekszik arra, hogy a kisebb értékű gépkocsikat részesítse előnyben annak érdekében, hogy minél több gépkocsit tudjon kisorsolni".

A kamatadó - a pénzbeni kamatot fizető megtakarítások tulajdonosaihoz hasonlóan - egyébként sem érinti azokat, akik augusztus 31-ig váltanak gépjárműnyeremény-betétkönyvet; ők az első nyereményautójukat még adómentesen vehetik át. A kamatadó csak a szeptember 1-je után váltott betétkönyvek kamatait, valamint a szeptember elsejét követően a második, harmadik, sokadik autójukat nyerőket érinti.