Auguszta
-3 °C
2 °C

Csökken a magyar kamatelőny

2007.06.29. 08:07
4-5 százalék közötti kamatszint válhat általánosság a régióban, és az EKB is emelhet az év végéig: ezzel a héten 8-ról 7,75 százalékra mérsékelt hazai kamat előnye, az év végéig várt további, legalább 0,75 százalékos csökkentést is figyelembe véve, olvad.

Két meglepetés, két szinten tartás - ezzel az egyenleggel zárult a héten tartott négy régiós kamatdöntés, miután a cseh jegybank tegnap változatlanul, 2,75 százalékon tartotta az alapkamatot. Bár a devizapiac általában érzékenyen reagál a meglepetésekre, a nyári uborkaszezont jól jelzi, hogy az elmúlt napokban szűk kétforintos sávban, 246,5 és 248,5 forint között maradt a forint euróhoz viszonyított árfolyama, és a környező országok fizetőeszközei sem reagáltak idegesen a változásokra. A héten lezajlott döntések után az idén már csak egy-egy emelés várható Cseh- és Lengyelországban, míg hazánkban 4-5 lazítás után 6,75 vagy akár 6,5 százalékra is mérséklődhet az alapkamat az év végére.

A szlovák jegybank könnyen elérheti az eurózóna kamatszintjét, hiszen biztosra vehető, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szeptemberben a szlovákkal egy szintre, 4,25 százalékra emeli irányadó rátáját - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Egyre valószínűbb azonban, hogy az EKB decemberben tovább folytatja a szigorítást, így a szlovák jegybank szempontjából a legnagyobb kérdés, hogy rááll-e az EKB által kitaposott pályára, vagy Csehországhoz hasonlóan megkockáztatja az eurózóna kamatlába alatti rátaszintet. Ez leginkább a korona árfolyamától függhet: ha ismét erősödésnek indul a deviza, nem lesz tere a szlovák kamatemelésnek. Ettől függetlenül év végéig várhatóan nem változik északi szomszédunk irányadó rátája.

Lengyelországban egy őszi kamatszigorral a jelenlegi 4,5 százalékról 4,75 százalékig emelkedhet az alapkamat, ez optimista esetben év végéig is kitarthat. Továbbra is kérdéses azonban, hogy elszabadulnak-e Lengyelországban az inflációs és a béradatok. A 2012-es labdarúgó Eb elnyerésével ugyanis a vártnál jobban felpöröghet a növekedés, így jövőre biztosan az év végére várt 4,75 százalék felé emelkedhet az alapkamat. További szigorítás várható a cseh jegybanktól is. Miután a héten elmaradt a meglepetés, nagy valószínűséggel a jövő hónapban emelkedhet 3 százalékra a cseh alapkamat - véli Suppan, aki szerint Csehországban már decemberig ezen a szinten maradhat az alapkamat.

A következő években azonban további szigorítás várható, hiszen az Európai Unió legalacsonyabb kamatszintje továbbra is 125 bázisponttal alacsonyabb a közösségi irányadó rátánál. Ez egyben megmagyarázza, hogy miért nem sieti el Csehország az uniós csatlakozást, hiszen így a közösségi szintnél alacsonyabban finanszírozhatja államadósságát - mutatott rá Suppan. Bár valamilyen szinten meglepetés volt a magyar kamatdöntés, nem igaz, hogy nem jelentek meg új makroszámok az elmúlt hónapban - közölte Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. Az elmúlt hónapban tovább csökkent az infláció, így mára biztosra vehető, hogy túl jutottunk az árdrágulási csúcson, és a kiskereskedelmi adatok is visszaestek áprilisban. Év végére így további 100 bázisponttal, 6,75 százalékig mérséklődhet az alapkamat, azonban amennyiben megmarad az optimista befektetői hangulat, akár 6,5 százalékig is lehet tér a csökkentésre. A konvergenciaprogram hitelességének megszilárdulásával jövő év végére 6 százalék alá is csökkenhet az alapkamat.