Sára, Márió
2 °C
6 °C

Indul a roham az adóelkerülésért

2006.08.14. 08:52
A bankok némelyike már észlelte, hogy ügyfelei egy része a kamatadó miatt átcsoportosította befektetéseit, a többség azonban úgy véli: az igazi roham még csak most indul. Aki augusztus 31-ig helyezi el megtakarításait, az még egyszer kamatadó nélkül juthat hozzá a hozamhoz.

Az ügyfelek későn ébrednek, várhatóan nagy lesz a tolongás az utolsó napokban - állítja Sebők Sándor, az Inter-Európa Bank (IEB) vezérigazgató-helyettese. A törvény által meghagyott, jellemzően átmeneti adómentességi lehetőségek determinálják az erre felfűzhető termékek körét. Ilyenekkel - hangsúlyozta Sebők - az IEB eddig is rendelkezett, de most ezek (például a végkamat-fizetésű, hosszabb lejáratú, fix kamatozású megtakarítási termékek, befektetési jegyek) népszerűsége várhatóan augusztus végéig jelentősen nőni fog.

Miért fontos augusztus 31-e?
A szeptember 1-jétől életbe lépő 20 százalékos mértékű kamatadó a betétek esetében az első kamatfizetést még nem terheli. Erre jelentek meg olyan megoldások, amelyek esetében a kamatot a lejárat végén (ami akár tíz év is lehet) egy összegben fizetik ki. A befektetési jegyek szeptember 1-jén meglévő állománya szintén adómentesen adható el, erre bármikor kerüljön is sor. Az adó szintén nem terheli a kifejezetten hosszú távú (például életbiztosítás, nyugdíj-takarékosság) befektetéseket.

Az MKB Bank is nagy átrendeződésre számít, de itt is úgy vélik, hogy ez a folyamat csak most indul el. Nagyon sokan tartják pénzüket havonta megújuló lekötéssel, ami most - nem függetlenül az ezekre fizetett alacsonyabb kamattól sem - különösen kedvezőtlen megoldásnak számít. Nekik a bank külön felhívja a figyelmüket az újonnan indított konstrukcióira, amelyek közül mindenki kockázatvállalási képességétől és kedvétől függően választhat. Az MKB arra számít, hogy szinte teljesen "elolvad" majd a rövid távú, ismétlődő lekötésű betétállomány.

Az Erste Bank szakértői szerint roham nem várható, átrendeződésre azonban itt is mindenképpen számítanak. A nyitottabb ügyfelek most valószínűleg jobban rászánják magukat arra, hogy befektetési jegyekbe fektessenek - mondták el. A konzervatívabbak pedig nyilvánvalóan a hosszú lejáratú betéteket választják, akár azon az áron, hogy elhalasztják tervezett vásárlásaikat.

A teljes lakossági ügyfélkört tekintve nem számít különösebb pénzmozgásra a K&H Bank, amit egyébként az is jelezhet, hogy a pénzintézet nem dolgozott ki speciális konstrukciókat. Ezt azzal indokolják, hogy a palettájukról semmilyen megoldás sem hiányzik, de ezt bátran elmondhatjuk olyan pénzintézetekről is, amelyek mégis piacra dobtak valamilyen új terméket. A paletta akár még most is változhat.

A korábban a K&H álláspontját valló IEB ugyanis a múlt héten mégis megjelent néhány speciális megoldással. Nem elhanyagolható ugyanis az ezekben a termékekben rejlő marketingérték sem. Erre jó példa a CIB Bank, ahol arról tájékoztatták lapunkat, hogy már az eltelt 6 hónap alatt a 12 hónapos lekötésű forint-betétállomány aránya a teljes betétállományon belül 3-ról 15 százalékra emelkedett, ami közel hatszoros növekedés.

Ebből nyilvánvalónak tűnik, hogy itt az ügyfelek egy része tudatosan csoportosította át befektetéseit. A Budapest Bankban (BB) is azt mondták el, hogy az ügyfelek lejáró betétjeik meghosszabbításakor egyértelműen figyelembe veszik a kamatadó bevezetésének tényét és keresik az olyan termékeket, amelyek hosszabb távra kamatadó-mentességet biztosítanak. Ezt mutatja a BB által kidolgozott új termékek iránti kiugró érdeklődés.

Eddig az OTP Bank nem tapasztalt jelentős portfólió-átrendeződést a befektetésekben, de itt csak a kamatadó elodázása érdekében piacra dobott jelzáloglevelek jegyzési időszakának letelte után összesítik majd az eredményeket. Hatalmas az érdeklődés - tudtuk meg Mozol Pétertől, a HVB Bank kiemelt ügyfelek értékesítési főosztályának vezetőjétől. Rengeteg új ügyfél is jelentkezett, de a meglévők is újragondolják jelenlegi befektetéseiket, és ahol szükségesnek látják, ott változtatnak. A HVB Bank is azon pénzintézetek egyike, amelyek nagyon fontos feladatnak tekintik, hogy egyetlen olyan ügyfelük se legyen, akit szeptember elseje előtt időben ne kapta volna meg a tájékoztatást a lehetőségeiről.