Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Még két hét kamatadó nélkül

2006.08.16. 09:56
Húszszázalékos kamatadót kell fizetni a megtakarítások kamatjellegű jövedelme után 2006. szeptember 1-jétől, így döntött az Országgyűlés július 10-én. Az új sarc alól néhány esetben még mentesülhetünk, az adóelkerülést lázas ötletbörzével segítik a pénzintézetek is. Az Index fórumában a CIB Bank szakértői adnak befektetési tanácsokat.

Az adótörvénycsomag értelmében az augusztus 31-ig elhelyezett betétek vagy egyéb megtakarítások első hozama után még nem kell adót fizetni. Így azoknak még egyszer adó nélkül fialhat a pénzük, akik a következő két hétben kötik le pénzüket.

Mivel csak az első kamat- vagy hozamfizetés lesz adómentes, a bankok elsősorban a hosszú távra szóló megoldásokat ajánlják az ügyfeleknek. A nyáron a bankok többsége dolgozott ki új konstrukciókat, amelyek futamideje jellemzően 1 és 10 év között van.

Fix kamat, vegyes hozam

A hosszú távra szóló megtakarítási lehetőségek között klasszikus betéti és úgynevezett vegyes befektetési formák egyaránt vannak. Előbbieknél több bank is fix kamatozást kínál, így már a betét elhelyezésekor pontosan tudhatjuk, mennyi kamatunk lesz a lejáratkor.

Az OTP-nél például egyéves lekötésre - az elhelyezett összegtől függően, de legalább 100 ezer forint esetén - 5,75-7 százalékos fix kamatot ígérnek, az Ersténél 6 és 12 hónapos futamidőre vannak fix kamatozású konstrukciók. A CIB a 18 hónapos futamidejű betétje másfél évre ígér fix 11 százalékos kamatot, ami évi 7,21 százaléknak felel meg.

Az első három hónapra évi 11 százalék

A vegyes - részben befektetési jegyből, részben betétből álló - megtakarítások hozamának csak egy részét, a betétre jutó kamatot állapítják meg fix összegben a bankok. A megtakarítás befektetés jellegű részére ugyanakkor jellemzően még garantált minimumhozamot sem mondanak, legfeljebb a pénzintézet befektetési alapjainak korábbi eredményeiből indulhat ki az ügyfél.

Ilyen vegyes megtakarítás a CIB betétmixe, amelynek a betéti részére az első három hónapban évi 11 százalékos kamatot fizetnek - augusztus 31-ig történő lekötés esetén -, ugyanakkor a befektetési jegyek várható hozamát nem jósolják meg, bár legalább tőkegaranciát vállalnak a teljes megtakarításra.

A Budapest Bank egy tőkegarantált alapot is hirdet ügyfeleinek. Ez a három évre szóló befektetésünk tehát nemcsak akkor fizet hozamot, ha felfelé mennek a piaci indexek, hanem akkor is, ha lefelé. Különlegességet jelent az OTP-csoport jelzálogbanki kínálata is: 2, 3, 5 és 10 évre szóló jelzáloglevelet bocsátanak ki, amelyek elérhető legmagasabb hozama - futamidőtől függően - 6,76 és 7,17 százalék között változik.

Nyílt alapok, nyesz és életbiztosítás

A betéteken vagy a kombinált betét-befektetési konstrukciókon túl több egyéb megtakarítási forma is kínál adómentes kamat- vagy hozamlehetőséget. Mivel az adótörvény szerint az első hozam még adómentes, a legjobban akkor járunk - bár itt egyáltalán nincs fix kamatunk, ami jelent némi kockázatot -, ha nyílt végű befektetési alapba visszük a pénzünket. Ezeknél az első hozamrealizálás egyben az utolsó is, hiszen a hozamot a nyílt alapok egyben, a visszaváltáskor fizetik ki (jellemzően nyílt alapok jegyeit szerepelnek a vegyes konstrukcióban is).

Ugyancsak mentes a kamatadó alól a nyugdíj-előtakarékossági számla, bár ez már a kifejezetten hosszú távon gondolkodók - vagy a nem túl távoli nyugdíjazás előtt állók - számára ajánlható. A hozamgarantált, tehát befektetésjellegű életbiztosítások szintén kínálnak kamatmentes hozamszerzési lehetőséget. Azoknak, akik értékpapírokkal akarnak üzletelni, szeptembertől a tőzsdét ajánlhatjuk: a tőzsdei ügyletek ugyanis kedvezőbben adóznak majd, mint a tőzsdén kívüliek.

A kamatadómentes befektetésekről a CIB Bank szakértői is tanácsokat adnak az Index olvasóinak. A bank által támogatott tanácsadás fórumunknak ebben a topikjában érhető el. Kérdezzen, spóroljon!