Valér
-1 °C
0 °C

Ötvenezres leépítést sürget a kereskedelmi kamara

2003.09.22. 14:30
Az önkormányzati szférában tíz százalékos létszámleépítést tart szükségesnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - közölte Parragh László, a szervezet elnöke.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az önkormányzati szférában tíz százalékos létszámleépítésre lenne szükség. Az önkormányzati létszámcsökkentést tervezett, átgondolt folyamatként kell megvalósítani, és szükség lenne a közalkalmazotti törvény áttekintésére is.

Az 53 ezer főt érintő intézkedés 330 milliárd forintos megtakarítást eredményezne a büdzsének. Parragh szerint egy év alatt véghez lehetne vinni a létszámleépítést, ráadásul a folyamatot olyan módszerekkel lehetne kevésbé fájdalmassá tenni, mint a háromszázalékos természetes fogyás figyelembe vétele, vagy az előnyugdíjaztatás.

Elégedettek a társasági adó csökkentésével

Szó esett továbbá arról, hogy az MKIK elégedett a társasági adó csökkentésének mértékével, figyelembe véve azt, hogy így elképzelhető az általuk szorgalmazott folyamatos, 3-5 százalékos társasági adócsökkentés.

A kamara szükségesnek tartja továbbá az egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, valamint az önkormányzatok által beszedett adók rendszerének újragondolását.

A bevezetendő innovációs adó szisztémájának átalakítását is szorgalmazta a testület. Parragh összehasonlításképp elmondta, hogy a 8,2 milliós Ausztriában 420 ezer a közszféra alkalmazottainak száma, míg a tízmilliós Magyarországon az állami alkalmazottak állománya 840 000 ezer fő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!