Virág
0 °C
2 °C

Jegybanki kamatemelés már kedden?

2003.06.10. 10:14
Az elemzők jelentős kamatemelést éppúgy elképzelhetőnek tartanak, mint azt, hogy a jegybank csak szóbeli beavatkozással erősíti a forintot. A szakértők szerint májusban még csökkent az infláció, év végére azonban felgyorsulhat a pénzromlás üteme.
Nincs egyetértés a piaci elemzők között a jegybank rövid távú kamatpolitikájával kapcsolatban: akadnak jelentős kamatemelésre számító szakértők és olyanok is, akik csupán verbális intervencióra számítanak. A forint e heti mozgását egy kedvező inflációs adat és egy rossz képet mutató folyó fizetési mérleg befolyásolhatja.

A hét első felében erősödhet a forint

A hét első felében várhatóan inkább a forint erősödését megalapozó információk dominálnak: a sikeres hét végi lengyel EU-népszavazás és a szerdán kijövő inflációs adat is kedvező jel. A pénteken megjelenő folyó fizetési mérleg aztán megfordíthatja az irányt.

A szakértők egy része szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai ülésén akár 100 bázisponttal is megemelheti az irányadó kamatlábat annak érdekében, hogy a kívánt szintre erősödjön és tartósan ott is maradjon a forint. Auth Henrik, az MNB alelnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a jegybank szükség esetén kész kamatemeléssel erősíteni a magyar fizetőeszközt.

A központi bank a csütörtöki látványos gyengülés után nem nyúlt a kamatokhoz, ami arra utal, hogy megvárja, amíg a piac megnyugszik - véli Trippon Mariann, a CIB Értékpapír közgazdásza, aki szerint inkább verbális intervencióra lehet számítani. Szóbeli beavatkozást valószínűsít az is, hogy pénteken viszonylag sikeresen "beszélték le" az árfolyamot a gazdaságpolitikusok.

Májusban még csökken az infláció

A kamatok változatlanul hagyását indokolhatja elvileg, hogy egy elemzői felmérés szerint májusban tovább csökkent a már egy hónappal korábban is 22 éves mélységbe eső inflációs ráta. A prognózisok átlaga 3,8 százalékos éves és 0,6 százalékos havi indexet valószínűsít, szemben az áprilisban feljegyzett 3,9 százalékos 12 havi rátával. Az előrejelzések 3,7, illetve 4 százalék között szóródtak.

Az alacsony infláció nagy részben azonban a magas bázisnak köszönhető, 2002 májusában ugyanis főként az elszaladó élelmiszerárak és a dinamikusan dráguló szolgáltatások miatt volt 5,6 százalékos volt az éves ráta - mutattak rá a szakértők. Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza szerint az élelmiszerárak ezúttal is átlagon felül emelkedtek, a szezonális termékek akár 9 százalékos havi dinamikát is mutathattak.

Lefelé húzza azonban az indexet a megfigyelési időszakban csaknem három százalékkal olcsóbbá váló benzin, ugyanakkor a dohányáruk jövedéki adójának egy része is megjelenhet a statisztikában. A jellemzően importcikkeket takaró tartós fogyasztási cikkek esetében vagy szerény árcsökkenéssel, vagy pedig visszafogott drágulással számolnak a szakértők.

Év végére felgyorsulhat a pénzromlás üteme

Az elemzők nagy része a rekordalacsony infláció ellenére sem bízik a jegybank idei inflációs célkitűzésének teljesülésében. A nyári hónapok egyre magasabb - 4,6-4,8 százalékos - indexeket hoznak majd és a többség szerint decemberben is 5 százalék felett lesz a fogyasztói infláció - mondják a szakértők.

A fizetési mérleg folyamataival kapcsolatban még ennyire sem optimisták az elemzők, a prognózisok átlaga áprilisra 413 millió eurós folyó deficitet valószínűsít. Amennyiben igaznak bizonyul a piaci előrejelzés, úgy az első négy hónap alatt összesen 1,4 milliárd eurót tett ki a hiány. Egy évvel korábban január és április között ennél több mint félmilliárd euróval volt kisebb volt a deficit. Idén elsősorban a külkereskedelmi folyamatok miatt lehet ennél rosszabb szaldóra számítani. A turizmus rosszabbul, a nem idegenforgalmi szolgáltatások azonban jobban teljesítettek, mint egy évvel ezelőtt.