Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Plafonon a lakáshitelkamatok

2003.06.17. 09:56
Hétfőtől megváltoztak az államilag támogatott lakáshitelszabályok. A módosítással csökkent a bankok kamatrése. A pénzintézetek többsége a változásra a kamat plafonig történő emelésével reagált. Akik ettől a héttől nyújtják be hiteligényüket, azoknak már fél-egy százalékponttal több költséget kell fizetniük a kölcsön után.
Hétfőtől több bank az új jogszabályi feltételeknek megfelelően módosította lakáshitel-kondícióit. Többségük a rendeletben kiszabott maximumig emelte az ügyfélterheket, írja a Világgazdaság.

A bankok többsége emelt

Az állami támogatásról szóló kormányrendelet módosítása után várható volt, hogy a bankok többsége a lehető legmagasabb szintre emeli a kamatokat. Így az új lakások esetében a kamatból és a kezelési költségből összeálló öt, míg a használtak körében a hat százalékot érik el a kölcsön költségei.

A tapasztalat igazolta ezt a várakozást. Azok a bankok, amelyek hétfőtől már az új feltételek szerint kínálják hiteleiket, azok kamatát már a plafonig vagy ahhoz egészen közel emelték.

Az IEB-nél már nincsenek egyéves kamatperiódusú szerződések

Az Inter-Európa Bank (IEB) ügyfelei június 16-tól már csak ötéves kamatperiódusú forrásoldali kamattámogatású lakáshitel felvételére szerződhetnek. Az egyéves kamatperiódusú szerződéseket a bank átmenetileg megszünteti. A támogatási feltételek megváltozása következtében a pénzintézet az új lakások esetében a hitel után fizetendő kamat mértékét 3,3, a kezelési költséget 1,7 százalékban, míg a használt ingatlanok esetén 3,3 plusz 2,7 százalékban, vagyis a maximumon állapította meg, olvasható a Világgazdaságban.

A módosított feltételek a június 16-a előtt kötött szerződéseket természetesen nem érintik, és egyelőre változatlanul hagyják az egyéves kamatperiódusra kötött korábbi szerződések terheit is. A módosított rendelet ugyanis az eredeti feltételek fennmaradását a szerződés élettartamának első öt évére biztosítja.

A HVB-nél sávos a kamatozás

Új lakás vásárlása esetén a HVB Bank is a jogszabályban meghatározott maximális, ötszázalékos keretet szabta ki ügyfelei számára. A használt lakások esetében tízmillió forint kölcsönösszegig a hatszázalékos maximumot, a felett azonban 25 bázisponttal kisebb terhet rótt a bank ügyfeleire.

Az FHB-nél tízéves kamatperiódus is lesz

Az előző két pénzintézettel szemben, melyek a jövőben csak ötéves kamatperiódusú hiteleket nyújtanak, az FHB Földhitel- és Jelzálogbank az eddigi egy- és ötéves konstrukciók mellett hétfőtől tízéves kamatperiódusú hiteleket is elérhetővé tett. A kamatteher a használt lakások esetén egységesen 4,49 százalékos lett, új lakásoknál pedig mindhárom típusú szerződésnél 3,49 százalékot állapított meg a pénzintézet. A kezelési költség évi másfél százalék.

A Magyar Külkereskedelmi Bank szintén az engedélyezett legmagasabb szintig emeli a kölcsön terheit. A Raiffeisen Bank már a múlt pénteken bejelentette, hogy az állami támogatás csökkentése miatt várhatóan öt és hat százalékra emeli a támogatott hitelek kamatait.

Nem változtat az Erste, kivár a K&H

Az Erste Bank közleményében leszögezi, hogy az új feltételek nem befolyásolják a bank eddigi hitelezési üzletpolitikáját és nem növelik az ügyfelek kamatterheit. Továbbra is stratégiai terület a lakásfinanszírozás és ezen belül is a kamattámogatott hitelek kihelyezése, jelentette az MTI a bankközlemény alapján.

Egyelőre nem emel a Kereskedelmi és Hitelbank sem. A pénzintézet már a megváltozott feltételek szerint fogadja be a kérelmeket, ám a hirdetményben közzétett kamatok az FHB-val folyó tárgyalások lezárultáig nem változnak. A június 16-a után befogadott és jóváhagyott kérelmeket a bank - amennyiben változnak - már az új kamatok mellett folyósítja.

A korábban benyújtott és a hitelintézet által befogadott kölcsönkérelmekre még a régi szabályok vonatkoznak. Ilyen kölcsönkérelemnek az minősül, amelyhez az igénylő csatolta a földhivatalhoz igazoltan benyújtott adásvételi szerződést, illetve a használatbavételi engedéllyel nem rendelkező lakás megvásárlása esetén az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, valamint lakásépítés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt, írja az MTI.