István, Vajk
17 °C
34 °C

Kilencesek kamatklubja

2003.09.11. 08:57
Néhány bank keményen ringbe szállt a betétesek pénzéért, ajánlataik azonban a futamidők különbözősége miatt nehezen összevethetők, és az ügyfeleknek az egyéb feltételekre sem árt figyelniük.
A Raiffeisen Bank tegnap 20 bázisponttal emelte az egy és a három hónapos betétekre fizetett kamatot. A hosszabb futamidőknél a pénzintézet nem változtatott. A módosítás után az ötmillió forint feletti, 3 hónapra lekötött betétekre 9,3 százalékos kamatot fizetnek, ami a piacon igen vonzónak számíthat. A pénzpiaci hozamok alapján talán meglepő, de csak elvétve akad olyan banki betétajánlat, amelynél a kamat eléri a 9 százalékot.

Akciók

Ilyen szintű - kizárólag magasabb lekötött összegekre vonatkozó - kínálattal jelenleg három bank akciózik. A legmagasabb kamatot (5 millió forint felett egy hónapra) az egységes betéti kamatláb, az EBKM szerint 9,38 százalékot nyújtó Erste Banknál jövő hétfőn jár le az akció határideje. A pénzintézetnél érdeklődésünkre azt közölték, hogy még nincs döntés esetleges meghosszabbításról. A már ismert akciók közül a legtovább a K&H Bank tart ki. Október 10-ig lehet itt a két hónapos betétre már egymillió forint feletti összegnél 9,15 százalékos EBKM-et elérni. A CIB Bank Classic Duó (2 havi lekötési idő) betéttermékét szeptember 30-ig hirdette meg. A legmagasabb kamatláb (amely megegyezik az EBKM-mel) itt is 5 millió forint fölött érvényes.

Kedvező viszont, hogy a pénzintézet ezt a kamatszintet nem értéksávosan alkalmazza. Vagyis: ha a betét akár néhány ezer forinttal meghaladja az ötmilliót, a 9 százalékos kamat az egész összegre jár. Ugyanilyen szisztémájú a Raiffeisen Bank betétje, de itt érdemes az ügyfeleknek vigyázniuk. A folyószámlával rendelkező ügyfelek úgynevezett értékszámláin ugyanis a kamat összegsávosan értendő. A legmagasabb (jelenleg 7,75 százalékos) kamat tehát csak az ötmillió forint fölötti összeg után dukál.

Különtárgyalás

Említést érdemelhet még az IC Bank, amely 91-120 napi lekötésre kínál 9,02 százalékot. A pénzintézet azt is jelzi: 3 millió forint fölött ennél jobb ajánlattal is elő tud állni. (A magasabb összegeknél másutt is folytathatók különtárgyalások.) A kilencesek klubjába felvételt érdemel az Inter-Európa Bank (IEB) Értékőrbetét elnevezésű kétéves futamidejű konstrukciója, amely szeptember végéig évi 9,31 százalékos (alacsonyabb összegnél 9,18) EBKM-mel kelleti magát. Az IEB azonban ezt a megoldást változó kamatozású betétként kezeli, amelynél a kamat mindig az előző hónap utolsó munkanapján érvényes egyhavi Bubor 0,45 százalékponttal csökkentve.

A pénzintézet azokat, akik nem tudják kivárni a futamidő végét, sajátosan bünteti. Mint megtudtuk (a magyar piacon meglehetősen egyedülálló módon) a kivett összegre 3,5 százalékos, úgynevezett betétfeltörési jutalékot számítanak fel. A változó kamatozást egyébként az IC Bank is jelzi. Az üzlet pedig így kissé egyoldalúnak tűnik, hiszen miközben a betétes a futamidőn belül csak szankciókat vállalva veheti ki pénzét, a pénzintézet menet közben változtathat a feltételeken.