Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kilencesek kamatklubja

2003.09.11. 08:57
Néhány bank keményen ringbe szállt a betétesek pénzéért, ajánlataik azonban a futamidők különbözősége miatt nehezen összevethetők, és az ügyfeleknek az egyéb feltételekre sem árt figyelniük.
A Raiffeisen Bank tegnap 20 bázisponttal emelte az egy és a három hónapos betétekre fizetett kamatot. A hosszabb futamidőknél a pénzintézet nem változtatott. A módosítás után az ötmillió forint feletti, 3 hónapra lekötött betétekre 9,3 százalékos kamatot fizetnek, ami a piacon igen vonzónak számíthat. A pénzpiaci hozamok alapján talán meglepő, de csak elvétve akad olyan banki betétajánlat, amelynél a kamat eléri a 9 százalékot.

Akciók

Ilyen szintű - kizárólag magasabb lekötött összegekre vonatkozó - kínálattal jelenleg három bank akciózik. A legmagasabb kamatot (5 millió forint felett egy hónapra) az egységes betéti kamatláb, az EBKM szerint 9,38 százalékot nyújtó Erste Banknál jövő hétfőn jár le az akció határideje. A pénzintézetnél érdeklődésünkre azt közölték, hogy még nincs döntés esetleges meghosszabbításról. A már ismert akciók közül a legtovább a K&H Bank tart ki. Október 10-ig lehet itt a két hónapos betétre már egymillió forint feletti összegnél 9,15 százalékos EBKM-et elérni. A CIB Bank Classic Duó (2 havi lekötési idő) betéttermékét szeptember 30-ig hirdette meg. A legmagasabb kamatláb (amely megegyezik az EBKM-mel) itt is 5 millió forint fölött érvényes.

Kedvező viszont, hogy a pénzintézet ezt a kamatszintet nem értéksávosan alkalmazza. Vagyis: ha a betét akár néhány ezer forinttal meghaladja az ötmilliót, a 9 százalékos kamat az egész összegre jár. Ugyanilyen szisztémájú a Raiffeisen Bank betétje, de itt érdemes az ügyfeleknek vigyázniuk. A folyószámlával rendelkező ügyfelek úgynevezett értékszámláin ugyanis a kamat összegsávosan értendő. A legmagasabb (jelenleg 7,75 százalékos) kamat tehát csak az ötmillió forint fölötti összeg után dukál.

Különtárgyalás

Említést érdemelhet még az IC Bank, amely 91-120 napi lekötésre kínál 9,02 százalékot. A pénzintézet azt is jelzi: 3 millió forint fölött ennél jobb ajánlattal is elő tud állni. (A magasabb összegeknél másutt is folytathatók különtárgyalások.) A kilencesek klubjába felvételt érdemel az Inter-Európa Bank (IEB) Értékőrbetét elnevezésű kétéves futamidejű konstrukciója, amely szeptember végéig évi 9,31 százalékos (alacsonyabb összegnél 9,18) EBKM-mel kelleti magát. Az IEB azonban ezt a megoldást változó kamatozású betétként kezeli, amelynél a kamat mindig az előző hónap utolsó munkanapján érvényes egyhavi Bubor 0,45 százalékponttal csökkentve.

A pénzintézet azokat, akik nem tudják kivárni a futamidő végét, sajátosan bünteti. Mint megtudtuk (a magyar piacon meglehetősen egyedülálló módon) a kivett összegre 3,5 százalékos, úgynevezett betétfeltörési jutalékot számítanak fel. A változó kamatozást egyébként az IC Bank is jelzi. Az üzlet pedig így kissé egyoldalúnak tűnik, hiszen miközben a betétes a futamidőn belül csak szankciókat vállalva veheti ki pénzét, a pénzintézet menet közben változtathat a feltételeken.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?