Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Újabb kamatemelés következik?

2003.12.01. 08:38
A jegybanki kamatemelést akadt, aki pánikreakciónak, más viszont szükségszerűségnek ítélte. A jövőt illetően az elemzők többsége meglehetősen bizonytalan, többen további kamatemelést, sőt akár sávmódosítást sem tartanak kizártnak.
A csütörtöki és péntek reggeli nyilatkozatok - melyek során megszólalt Medgyessy Péter miniszterelnök, László Csaba pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök is - még azt hangsúlyozták, a rövid távú devizapiaci árfolyammozgások miatt nem érdemes aggódni. Mindezek után az MNB péntek reggel 300 bázispontos - megfigyelők szerint pánikszerű - emeléssel avatkozott be, 12,5 százalékra hizlalva a jegybanki alapkamatot.

Sáveltolás?

Miután az elmúlt napokban a külföldi befektetők folyamatosan kezdték kivonni pénzeiket Magyarországról, a forint drámaian gyengült, amit a jegybank nem hagyott szó nélkül. Feltehetően további lépések várhatóak, egyes hírek szerint a monetáris tanács hétfői ülésén ismét elmozdítja a forint árfolyamsávját, illetve a pénteki kamatemelés csak az első, kisebb változtatás volt. Barcza György, az ING Bank elemzője is úgy vélekedik, hogy további költségvetési megszorításokra is szükség lesz. Amennyiben a fizetési mérleg nem javul, úgy a hónap második felében ismét, a péntekinél lényegesen nagyobb kamatemelést hajthat végre a jegybank. Ezután azonban az MNB-nek már nemigen marad eszköze a valutaválság elhárítására.

A néhány hónap múlva kezdődő ERM II-tárgyalásokon komoly nehézségek is felvetődhetnek, a kormányzat nehezen tudja majd megmagyarázni a forint mostani gyengülését, a magyar csatlakozás akár késhet is, ám akkor minden csúszik. A Hamilton Rt. munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaságban jelentősek a fundamentális problémák, azaz baj van a költségvetés és a folyó fizetési mérleg hiányával, illetve az inflációval, de a legnagyobb gondot a jegybankkal szembeni bizalmatlanság jelenti, a monetáris politika ugyanis kiszámíthatatlan.

Újra megindulhat a spekuláció

Csehország a gazdasági alapokat tekintve hasonlóan áll, ám ott mégsem szakadt be a nemzeti fizetőeszköz. A szakember a NAPI Online-nak úgy fogalmazott: az MNB mostani döntése további kamatemelési várakozásokat indíthat be, vagyis újra megindulhat a forint gyengülésére játszó spekuláció. Az sem elhanyagolható, hogy a külföldi befektetők kezében lévő csaknem 2200 milliárd forint értékű állampapír-állomány hihetetlen veszteségeket szenvedett el. Ha a bukást megelégelve egy-egy nagyobb alap a kiszállás mellett dönt, s csak a fenti mennyiség ötödétől szabadul meg, s az ellenértéket a bank közin euróra akarja váltani, az több, mint 1,6 milliárd eurós keresletnek felel meg. Ehhez jöhet még a spekulatív forinteladások, a részvényekből és egyéb befektetésekből történő kiszállások okozta euróvételi nyomás. A Hamilton szakértője úgy vélekedett, hogy be kell látni: a jegybank és az ország piaci kapacitása kisebb, mint a kereskedőházaké, azaz nagy a kiszolgáltatottság, vagyis ha a nagy játékosok bizonytalanságot éreznek, a jelenleginél nagyobb is lehet a pánik.

A jegybank döntése a monetáris tanács ülése előtt fölöttébb ideges hangulatra utal - mondta a Napi Gazdaságnak Dwyfor Evans, a Bank of America londoni elemzője. Szerinte nem valószínű, hogy a gyengülés mögött spekuláció állna, sokkalta inkább megrendült azoknak a befektetőknek a bizalma, akik eddig hittek abban, hogy Magyarország 2008-tól az eurózóna tagja lesz. Az elmúlt hetek eseményi - így korábban a Jukosz-botrány, vagy az eddig kőbevésettnek tartott stabilitási és növekedési paktum német-francia fellazítása, valamint a vártnál nagyobb magyar és lengyel államháztartás hiány - komoly kételyeket támasztott a kelet-európai befektetéseket illetően. Magyarország helyzete azért bizonytalanabb valamelyest, mivel magasabb a külső adósságállománya, az elmúlt időszakban számottevően romlott a versenyképessége és a fizetési mérlege - ráadásul az elmúlt egy évben nagyon komoly ingadozást mutatott a forint árfolyama -, amire gyakorlatilag 1994-95 óta nem volt példa.

Az állampapírhozamok így is nagymértékben emelkednek, a kamatemelés várható pótlólagos költsége a Dresdner Kleinwort Wasserstein jelentése alapján mintegy 60 milliárd forint, miközben a végleges hiányról megoszlanak a vélemények. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők közül többen a költségvetési politika további szigorítását várják. Arra a kérdésre, hogy a jegybank csökkenti-e ezt a magas kamatlábat, az elemzők nem tudtak határozottan válaszolni, és a forint árfolyamának stabilizálódását is csak középtávon látják biztosítottnak. Adam Slater, a londoni CAI elemzője sem tartott lehetetlennek még további kamatemelést, hiszen a jelenlegi kereskedési hangulat igencsak ideges, nem zárható ki még egy további kamatemelésre spekuláló támadás sem.