Jusztin
13 °C
30 °C

Maradt az alapkamat

2003.12.15. 14:52
Az elemzői és piaci várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a 12,5 százalékos jegybanki alapkamaton.
A várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács 2003. december 15-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét.

Üdvözlik a takarékosságot

A kormány elmúlt héten bejelentett intézkedései 2004-ben várhatóan csökkentik a gazdaság egyensúlytalanságait - áll a Magyar Nemzeti Bank honlapján olvasható közleményben. A Monetáris Tanács álláspontja szerint a gazdaság középtávú növekedése szempontjából kedvező, hogy az egyensúlytalanság kezelése a költségvetési hiány és a lakossági eladósodottság növekedésének visszafogásán keresztül valósul meg. A folyó fizetési mérleg hiányának jövőben várható csökkenése mérsékli a forint sebezhetőségét.

A kormányzati lépések - az elmúlt időszakban fenntarthatatlan ütemben növekvő belföldi kereslet visszafogásán keresztül - hozzájárulnak a 2004-es és 2005-ös inflációs kockázatok mérséklődéséhez. Ugyanakkor a novemberi inflációs adat mintegy 0,5 százalékponttal meghaladta a várakozásokat.

Bár az infláció növekedésének döntő része a monetáris politika hatáskörén kívül eső termékkörhöz (regulált árak, élelmiszer) kapcsolódik, a növekedés emeli az inflációs várakozások jövő évi beragadásának - az indirekt adó emelések miatt egyébként is magas - kockázatát. A Monetáris Tanács szerint ilyen helyzetben óvatos kamatpolitikára van szükség.